ВР на цеглинки! Повідомили щойно – удар прямо в купол: Кремль геть здурів! Жахаюча провокація, ЗСУ на постах!

Полковник в запасі ЗСУ, військовий експерт Роман Світан розповів в інтерв’ю УНІАН, як пов’язана атака БПЛА на Кремль зі збиттям “Кинджала” під Києвом, чому відсутність військової техніки на параді в Москві 9 травня – це демонстрація безсилля і глухого кута в розвитку РФ та як проходитиме контрнаступ України.

Почнемо з цього ганебного параду 9 травня на Червоній площі з музейними експонатами. Відсутність техніки на параді може говорити про реальний потенціал ВПК Росії сьогодні?

«Відсутність техніки як мінімум говорить про те, що вона вся зараз у полях на фронті. І, в принципі, було б не логічно показувати якусь техніку, якої зараз росіянам катастрофічно не вистачає на лінії фронту.

Тому в Росії й не пішли на цей крок.

Це така демонстрація майбутнього Росії і російської армії. Вони показали суспільству та й самі подивилися на те, що залишиться від російської армії: один танк Т-34, який навіть і в переплавку не годиться, хіба крім дула й гусениць.

Також це демонстрація безсилля й глухого кута в розвитку.»  – зазначив Світан.

У ніч на 9 травня Росія запустила 25 крилатих ракет на територію України, попередньої ночі було 35 дронів-камікадзе Shahed. За травень уже було 5 таких атак, багато чого летіло на столицю. Що це було – свого роду “побєдобєсіє”, залякування перед 9 травня, залякування таким чином контрнаступу?

«Ні, це просто невдала провокація. Була на початку травня зроблена спроба провести операцію “купол на купол”.

Росіяни підірвали “хлопавку” перед камерою на куполі Кремля о 2:30 3 травня. Після цього рівно через добу летіла ракета “Кинджал”, швидше за все в купол Верховної Ради. Це – ланки одного ланцюга: вистрілили “собі в голову”, у купол, цим безпілотником, а потім відправили “Кинджал”, щоб показати, ось “купол за купол”. Ця операція однозначно замислювалася до того, як був підірваний безпілотник над Кремлем, адже підготувати “Кинджал”, льотчиків і техніку за кілька годин практично неможливо, для цього потрібно кілька днів.

Різниця в наслідках удару повинна була приголомшити всіх, у тому числі росіян: спалах над куполом Кремля і удар “Кинджалом” по Верховній Раді, яким би її рознесло на цеглинки. Цього домагалися росіяни, але Patriot завадив.

Найближчим часом, я думаю, росіяни знову намагатимуться якось завдати удару. Тому киянам у цьому сенсі потрібно бути дуже обережними.» – зазначив експерт.

Не можна не згадати заяви радника голови Офісу президента Михайла Подоляка. Він сказав, що контрнаступ не буде свого роду вирішальною битвою, а низкою подій, головне завдання яких – обнулення залишків морально-вольового духу громадян РФ. Як би ви прокоментували це, процес насправді вже запущений?

Першим завданням будь-якої армії є знищення армії противника. А вже звільнення та повернення територій – наслідок першого завдання. Буде знищена армія противника – усі території повернуться без проблем. А тому саме над цим першим завданням працюватимуть українські Збройні сили.

Планів існує дуже багато, і який з варіантів розвитку подій буде прийнятий, залежить від положення на фронті.

Питання – у напрямку наступальних дій. Обираються основні, кілька другорядних, кілька відволікаючих маневрів – вони всі будуть відбуватися. – зазначив Світан.

Цікаво, що саме два напрямки, Бахмут і Авдіївка, звучать в новинах. А на думку багатьох експертів, навряд чи контрнаступ почнеться саме там. Чи може контрнаступ розпочатися в двох напрямках?

Наступ почнеться не в двох напрямках, а в трьох і більше. Один основний, два другорядних і кілька відволікаючих маневрів.

Дрібні наступальні дії однозначно будуть в районі Бахмута, Білогорівки, Авдіївки, Вугледара і Мар’їнки. Там ми будемо відбивати свої позиції, але це все-таки тактичні дії, 5-7 км не більше.

WashingtonPost написав про те, що Велика Британія може нам надати далекобійні ракети Storm Shadow, які можуть вражати цілі на відстані 300 км. Чи можна говорити про те, що Кримському мосту варто приготуватися?

Дай Бог, щоб ми їх отримали, і ми відразу почнемо їх використовувати. І ви маєте рацію, перша ціль – це Кримський міст.

Я думаю, про Storm Shadow ми відразу почуємо – великий удар трьох-чотирьох ракет по Кримському мосту поставить на ньому хрест уже надовго, якщо не назавжди.

Тож віримо в ЗСУ, та що контрнаступ пройде вдало і Україна неодмінно переможе!