Все вже вирішено! Прямо з Бахмуту – українців попередили: доля ЗСУ. Країна піднялась!

На бахмутському напрямку росіяни й далі атакують позиції сил оборони, протягом доби вони 324 рази завдали ударів артилерією. Про це розповів речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону.

Росіяни також завдали двох авіаударів, сталося 17 бойових зіткнень. Українські захисники знищили 120 окупантів, 146 осіб дістали поранення. Знищено дві станції радіоелектронної боротьби, безпілотник і два польові склади боєприпасів, розповів він.

Череватий зазначив, що кількість бойових зіткнень не дуже велика – у найгарячіші дні їх могло бути до 50, тож про інтенсифікацію не йдеться.

У Бахмуті росіяни максимально знищують міську забудову, щоб українські військові не могли її використовувати як укріплення. Вони авіацією й артилерією руйнують будівлі й лише тоді крок за кроком просуваються, сказав він.

Череватий розповів, що, попри зусилля окупантів, шляхи постачання всього необхідного для оборони в Бахмут для українських військових успішно працюють.

“У них уже настільки є бажання заволодіти Бахмутом, що для них будь-який шлях прийнятний. Вони збирають останні найкращі свої сили, щоб узяти це місто. Проте ми бачимо їхні наміри, перешкоджаємо багатьом їхнім діям. Таким екстенсивним шляхом, системними атаками й постійним вогнем їм вдається досягати невеликих тактичних успіхів, які не є провісниками якоїсь стратегічної удачі”, – сказав він.

Бахмут… 268 день оборони. Пише воєнний аналітик Олександр Коваленко.

Лінія зіткнень у місті, умовно, стабілізувалася і гарячково не конвульсує з боку в бік або різко просувається вглиб. Тому є кілька причин, частина з яких я згадаю у цьому огляді.

Отже…

Північний сектор після інтенсивного продавлювання російськими окупантами зараз застогнував. Як я і передбачав раніше, це сталося по лінії вулиці Крайня. Саме вона зараз є, червоною лінією, якщо хочете, що розмежовує зону тимчасового контролю РІВ та зону оборони СОУ.

Здавалося б, у окупантів на південь від вул. Крайня є перспектива просування, адже там малоповерхова забудова і неспішно повзла по вулицях Перемоги, Левченка та Толбухіна, через Горлікарню, можна доповзти таки до Ювілейної. Так воно так, ось тільки цей квадрат прострілюється.

Багатоповерхова забудова дозволяє його тримати під максимальним контролем, а тому юні “піонери” не мають можливості серйозно реалізувати свій “успіх” у районі Крайній.

Схожа ситуація праворуч від залізки. Вийшовши на Пушкіна, РОВ аналогічно опинилися в зоні прострілу.

І вже не перший тиждень, а навіть більше місяця, аналогічна дилема у РОВ у південному секторі, де вони ніяк не можуть просунутися до Чайковського, упираючись у створений буфер безпеки з Корсунського. Успішність утримання буфера залежить від багатоповерхівок.

Це розуміють і окупанти, тому продовжують завдавати ударів бомбами, що планують, активно застосовуючи авіацію. Тобто інтенсивність міських боїв може незначною мірою, але врятувати, в очікуванні окупантами усунення головної перешкоди, яка їх сковує – багатоповерхової забудови.

Також, важливим чинником впливає просування РОВ є в них достатнього ресурсу для польової діяльності й у міських умовах. Зокрема, ситуативний успіх у 0506 вони не змогли розвинути саме з цієї причини і це не може не радувати.

У січні мені ставили питання про Бахмут і один із них стосувався можливої окупації міста РОВ. Тоді я відповів, що РОВ для захоплення Бахмута “прямо тут і зараз” необхідно, щоб у них з’явилися додаткові 30 БТГр, готові до штурму. Але у них цих додаткових 30 БТГр “прямо тут і зараз” – немає.

Саме брак ресурсу РОВ яскраво демонструє те, що вони не тільки не здатні проводити масштабні наступальні дії по всій лінії фронту, а й невелике містечко їм не дається вже 268-й день. І не дасться.