Все як під Харковом! Контрнаступ ЗСУ – солдат оголосив: дорога до Луганська. Браво!

Російські окупанти посилено готуються оборонятися біля Кремінної. Вони там формують достатньо розгалужену та велику лінію окопів і бліндажів.


Про це 24 Каналу розповів офіцер Національної гвардії України Олександр Дорошенко. За його словами, ситуація біля Кремінної контрольована.

Відомо, що окупанти посилюють власну оборону на цьому напрямку. Там сформували 3 – 4 лінії окопів навколо Кремінної.

Постійно окопуються. Ці лінії оборони досить розгалужені. Вони з’єднані з бліндажами. Практично кілометрові окопи по лісу. Зараз ще ситуація ускладнюється. Хвойні ліси стали зеленішими, і з повітря деколи складно побачити, що відбувається у лісі,– зауважив Дорошенко.

Снарядного голоду в росіян немає

Як наголосив військовий, окупанти регулярно стріляють з артилерії по позиціях українських військових. Нещодавно вони використовували запалювальні боєприпаси, то ліс буквально горів кожного дня упродовж цього тижня.

В росіян абсолютно не бракує снарядів та військової техніки. Інтенсивність вдень досить висока. Але вночі теж працюють. Не скажу, що менше,– розповів військовий.

Також окупанти активно використовують авіацію. Переважно це не гвинтокрили, та літаки.

Варто зазначити, що Наступна фаза контрнаступу з боку Збройних сил України (ЗСУ) буде ще серйознішою, ніж Харківська операція. Це пояснюється тривалістю оперативної паузи, яка триває понад півроку. Таку думку сьогодні, 27 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Усі готуються до нашого наступу, ЗСУ готуються, ворог готується — хаотично, панічно, але все ж готується. Ми усвідомлюємо, що цей наступ не буде останнім і не дасть нам змоги вийти до кордонів 1991 року. Отже, після цього наступу буде період оперативної паузи і підготовки до наступних процесів зі звільнення територій України”, — сказав він.

Він зазначив, що від успішності майбутнього наступу залежить зокрема те, які будуть використовуватися сценарії звільнення територій надалі.

“Якщо подивитися на перебіг подій у 2022 році, то між найактивнішими сплесками діями ЗСУ, тобто наступальною операцією в березні на північному плацдармі і аж до наступальної операції на Харківському плацдармі, яка перетікає у витискування противника з правобережної частини Херсонської області, пройшло понад пів року”, — зауважив спікер.

Коваленко звернув увагу на те, що сьогодні ми спостерігаємо аналогічний період паузи між активними контрнаступальними діями Сил оборони України.

“Тобто тепер наголос буде зроблено набагато серйозніший, ніж під час навіть Харківської операції, можна зробити такий попередній висновок. А яка буде оперативна пауза після цього наступу до наступного — інше питання, оскільки за цей період буде ще неодноразово проведено засідання групи “Рамштайн”, буде передано ще пакети допомоги США і наших міжнародних партнерів”, — підсумував Алксандр Коваленко.

Тим часом на Бахмутському напрямку спостерігається зниження активності росіян.

Про це речник Східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий повідомив у етері телемарафону.

За його словами, за цю добу сталося два бойові зіткнення, за минулу — від одного до трьох.

Він підтвердив, що «Це набагато менше порівняно з тим, як ворог поводився протягом усіх попередніх місяців. Однак залишається активна інтенсивність у сенсі вогневого ураження наших позицій», — розповів Череватий.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ вважає, що зниження активності пов’язане з великими втратами окупантів у Бахмуті.

Також на активність бойових дій впливають «певні ротаційні дії», які проводять окупанти, додав Череватий. А втім, за його словами, члени ПВК «Вагнер» досі залишаються у Бахмуті.