Всі на заробітки? В Польщі шалено збільшують оплату праці для українців. В ці суми важко повірити

Представники польської рекрутингової фірми Upper Job стверджують, що після початку дії для України безвізового режиму українські працівники в Польщі отримують вищі зарплати, передає Корупція.Інфо

Популярне: Сміх і сльози… Адвокат Надії Савченко розповів шокуючу інформацію про те, як з неї “ліпили” героя

Якщо раніше годинні ставки коливалися на рівні 9-10 злотих, то зараз в різних галузях вони виросли до 14-25 злотих.

В середньому працівники з України хочуть заробляти на 33% більше, ніж це було раніше. Заробляти більше стали штукатури, кухарі, муляри і працівники готелів.

Експерти кажуть, що українці цікавляться німецькою ринком, де можуть заробити в чотири рази більше, ніж в Польщі. Тому польські роботодавці тепер часто пропонують українцям різні форми заохочення. Наприклад, надають працівникам житло, за яке вони не будуть платити, а це вже заощадить працівникам від 300 до 500 злотих.

За різними даними сьогодні у Польщі на заробітках перебуває до 2 млн українців. Їхня чисельність суттєво зростає у весняно-осінній період, коли сільськогосподарським підприємствам потрібно більше робочих рук. Проте, далеко не всі з них працевлаштовуються легально.

Згідно досліджень Національного банку Польщі, середньостатистичний працівник з України, здебільшого законослухняний і працює в країні по 5 місяців протягом року. Разом з тим, чисельність українців, що вирушають на заробітки до Польщі, зросла на 30% протягом останніх двох років – з 763 тисяч у 2015 році до понад мільйона у жовтні 2016 року.

Щороку зростає і кількість українців, які влаштовуються на посади де потрібно мати високу кваліфікацію. Наприклад, ще чотири роки тому половина трудових мігрантів з нашої країни працювала у сфері домашніх послуг. Проте з 2014 року ситуація почала принципово змінюватись – сільське господарство стало залучати близько 19% українців, роботу у готельному бізнесі та сфері харчування знайшли 20% українців, а в ремонтно-будівельну сферу влаштувались приблизно 35% українських трудових мігрантів.