Вслід за головою НБУ. Рада звільнила ще одного топ-чиновника. Відкликання заяви не допомогло

Верховна Рада України відправила у відставку очільника Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, який напередодні відкликав свою заяву про звільнення.

“За” проголосувало 226 народних депутатів.

Нагадаємо, 1 липня Терентьєв подав заяву про відставку нібито під тиском президента Володимира Зеленського і після наради в ОПУ. Вже 2 липня глава АМКУ передумав йти у відставку і, як повідомив на своїй сторінці у Facebook журналіст Юрій Бутусов, написав заяву на ім’я спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова про відкликання своєї заяви про звільнення.

“Заяву про відставку Терентьєв написав вчора в Офісі президента під тиском самого Володимира Зеленського. Тепер доля Терентьєва в руках парламенту, оскільки президент не має повноважень звільнити главу АМКУ. Терентьєв відкрито виступив проти Зеленського, і, швидше за все, отримає підтримку з боку групи Ігоря Коломойського, а також низки інших депутатських груп “Слуг народу”. З огляду на, що Зеленський, Шефір та Єрмак роблять спроби змусити піти з поста спікера і самого Дмитра Разумкова, думаю, за звільнення Терентьєва розгорнеться запекла боротьба”, – написав Бутусов.

Председатель Антимонопольного комитета Юрий Терентьев написал заявление спикеру Верховной Рады Дмитрию Разумкову об…

Опубликовано Юрием Бутусовым Четверг, 2 июля 2020 г.

За його словами, причиною цього є боротьба за контроль роздрібного ринку сигарет, в якій Зеленський нібито підтримав монополіста – компанію “Тедіс”. “Звільнення пов’язане зі штрафом АМКУ в 6,5 мільярда гривень проти “Тедіса”, Зеленський по суті допомагає “Тедісу” виграти справу. Об’єктивності заради, парламенту все-таки давно слід заслухати звіт глави АМКУ, оскільки критики було чимало з інших питань. Влада фрагментується і сиплеться з рук Зеленського, який замість “Слуги народу” перетворюється, скоріше, на “Слугу двох панів”, – резюмував журналіст.

Варто зазначити, що міжнародні та українські виробники тютюнової продукції на чолі з монополістом “Тедіс” не виконують рішення АМКУ і не виплачують штраф у розмірі 6,5 млрд гривень. Раніше нардеп Олександр Дубінський заявив, що монополію “Тедісу” “не дають ліквідувати силовики”.