Вступ до НАТО! Історична заява – сміливий крок Швеції. Вже офіційно!

“Цього ранку глава МЗС Швеції Анн Лінде підписала заявку на приєднання країни до НАТО”, – йдеться на сторінці представництва у твіттері.

“Це сприймається як велика, серйозна подія, як крок, який ми вважаємо найкращим для Швеції”, – прокоментувала міністр.

За її словами, тепер заявка Швеції буде подана разом із заявкою Фінляндії. Історичне голосування фінського парламенту очікується вже увечері 17 травня.

Зазначимо:

Напередодні уряд Швеції офіційно ухвалив рішення про те, що країна після близько 200 років нейтралітету подасть заявку на членство в НАТО, а в парламенті Фінляндії до пізнього вечора тривали дебати про вступ.

Більшість депутатів висловилися за такий крок. Президент Саулі Нііністе, за яким – фінальне рішення про подання заявки, найімовірніше прийме його дистанційно, перебуваючи з візитом у Швеції за запрошенням короля Карла XVI Густава.

Нагадаємо, зараз РФ різко втрачає наступальні можливості на фронті, але при цьому не  обмежується заявами із докорами на адресу Заходу. Зокрема, Путін назвав помилкою рішення Фінляндії вступити до НАТО.

Він додав, що зміна зовнішньополітичного курсу може негативно позначитися на російсько-фінляндських відносинах, які, на думку Кремля, “протягом багатьох років вибудовувалися у дусі добросусідства та партнерської співпраці, мали взаємовигідний характер”.

Водночас 14 травня президент Фінляндії телефонував Путіну і повідомив, що заява на вступ до НАТО буде вже найближчим часом

У пресслужбі зазначили, що розмова, яку ініціювала фінська сторона, «була прямолінійною і без загострень».