ВСЯ РФ ПІДНЯЛАСЯ! Колони їдуть на Кремль — ТАМ ПЕРЕВОРОТ: це революція! Путіна винесуть на площу, хана!

У січні в Башкортостані спалахнули протести. На вулиці Баймака та Уфи вийшли тисячі протестувальників.

Про те, як це відбулось розповів башкирський активіст Артур Заріпов.

«У нас є активісти, які сповіщають народ для того, щоб стати проти несправедливості. Так би мовити, однодумці з питань збереження мови, історії, культури, природних ресурсів, які незаконно видобувають на нашій території. Вони — основний кістяк. Хоч би як намагалися показати, мовляв, є вплив ззовні: Ходорковського, України і «західних ворогів», вийшли звичайні люди», — говорить він.

Активіст поділився, що у російську армію, що воює в Україні, активно мобілізували саме жителів національних республік, а отже питаннямобілізації стоїть гостро в Башкортостані.

«Коли мобілізацію тільки оголосили, то в різних містах були підпали військкоматів свідомими громадянами. Можна сказати, що наш народ розділився. Чимала його частина каже, що це повне беззаконня і ми своїх синів не віддамо на забій за інтереси однієї людини в Кремлі.  На Уралі Башкортостан посідає перше місце за загиблими в Україні. Дуже багато сімей отримують «вантаж 200». Вони знищують наші, як вони кажуть, «малі народи». Якщо взяти історичний графік, то вони завжди тримають наше населення приблизно в одній кількості. Щойно в нас іде приріст населення (у нас міцні сімейні цінності, ми мусульмани і ведемо здоровий спосіб життя), тут відбуваються події, через які приріст іде вниз, а потім угору і знову вниз. Перестрибнути через планку нам Росія не дає, і це не тільки башкир стосується. Цією війною Путін переслідує не тільки свої інтереси за межами РФ. Він таким чином знищує і потенціал народностей, щоб надалі вони не повстали», — вважає Артур Заріпов.

До того ж наразі в Башкортостані популярна ідея відділення від Росії.

«Зараз це стало більш актуальним. Не буду брехати, що наш народ завжди цього хотів. Ми дуже сильно потрапили під репресії за часів СРСР, потім жорстка русифікація, пропаганда. Росіяни приїхали на нашу землю і займаються окупаційною діяльністю. Кажуть навіть, мовляв, «ви сюди понаїхали», ще й диктують нам як жити. Ось зараз народ і починає прозрівати. У республіці наростає велике невдоволення війною в Україні, оскільки багато сімей втрачають синів, чоловіків, братів», — говорить активіст.

Він підкреслив, що навіть під час недавніх протестів з народом навіть не поговорили, як це було в Куштау, а просто жорстко придушили, завівши за день 111 справ — з них близько 50 кримінальних.

«Такі дії викликають гнів народу і думки про те, що ж робити далі. Багато хто розуміє, що джерело проблем — Путін. Розуміють, що російська система не дасть нам жити по-іншому. У них — імперіалістичні окупаційні погляди: захоплювати, грабувати, знищувати народи», — говорить башкирський активіст.

«Особисто моя думка, що ми можемо спільно з сусідськими братніми народами жити самостійно. Я маю на увазі, наприклад, Татарстан. Певні віяння і багато розмов іде про об’єднання саме тюркських народів. Однак наразі основна наша проблема — Москва, яка стала капканом. Далі ми вирішимо, як, за якою системою і законами хто хоче жити», — підсумував він.

Додамо, що протести, які зараз відбуваються в різних регіонах Росії, мають національно-визвольний характер, але завуальовані в екологічні, антимігрантські та інші мітинги. Відцентрові тенденції тліють і протести в Росії триватимуть. Однак повною мірою все це вирветься на свободу, коли буде зламаний хребет путінському режиму.

Таку думку озвучив російський опозиційний журналіст, колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко.

На думку Яковенка, після виборів президента в березні в Росії нічого не зміниться, ситуація ставатиме тільки гіршою, а протести в регіонах триватимуть.

“П’ятий термін Путіна нічого хорошого не обіцяє. Зрозуміло, що й далі триватиме загвинчування гайок. Будуть і протести. Вони і зараз весь час тривають. У Башкортостані протест, в Якутії. І в інших регіонах це весь час буде прориватися. Оскільки передовсім ці протести мають характер національно-визвольного руху. Хоча, на перший погляд, вони так не виглядають. Позаяк будь-які спроби відверто заявити про свої цілі призведуть просто до тривалих термінів в’язниці”, — зазначив журналіст.