Всюдихід «Козак-2М1» Новітня українська розробка. Відповідь Росії!

Новітній бронеавтомобіль «Козак-2М1» проходить державні випробування.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони

Подолання машиною броду, болотистої місцевості, зимового бездоріжжя, десантування через верх та безліч інших питань вивчають спеціалісти Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, що у Чернігові.

«Встановлена повністю незалежна підвіска, є можливість блокування всіх коліс. Машина досить прохідна — випробування прохідності відбувалися в місцях для руху виключно гусеничної техніки», – повідомив тимчасовий виконувач обов’язків начальника науково-дослідної лабораторії автомобільної техніки загальновійськового призначення Геннадій Нікіфоров.

Це тактичний бронеавтомобіль для невеликих бойових груп повною масою у 12 тонн. Бронекорпус військового авто оснащений рівнем балістичного захисту ПЗСА-5. Екіпаж бронеавтомобіля становить 9 осіб. Бойова машина оснащена 5,9-літровим турбодизельним двигуном IVECO потужністю 280 кінських сил і максимальним обертовим моментом 950 Нм. Також авто оснащене 6-ступінчастою механічною коробкою передач марки ZF.

Також була випробувана робота наявного озброєння, яке встановлюється на дах автомобіля у спеціальній турелі.

За словами десантників, які також брали участь у випробуваннях, завдяки незалежній підвісці машина проявила себе в кращому вигляді.

Випробування тривають з листопада 2018 року, а планують їх завершити навесні цього року.  

І поки ЗСУ нарощує оборонну здатність, багато політиків говорять про майбутній напад.

Полковник запасу і військовий експерт Олег Жданов оцінив, наскільки в найближчій перспективі ймовірно військове напад Росії на Україну і зможе українська армія відбити удар, про який напередодні виборів говорять багато політики.

Жданов нагадав, що з середини 2015 року стан угруповання збройних сил РФ близько кордонів України практично не змінилося – її чисельність коливається від 80 до 85 тисяч осіб. За його словами, за п'ять років існування цього угруповання Росія змогла сформувати одну 150-ї мотострілецької дивізії і оперативний штаб 20-ї польової армії.

"Подальших накопичень Росією оперативних і стратегічних запасів для проведення масштабної наступальної операції на сьогоднішній день не фіксується. Є проблеми з укомплектованістю особовим складом частин та підрозділів ЗС РФ, що дає підстави зробити висновок про неготовність РФ до рішучих воєнних дій проти України", – пояснив експерт.