Ви не повірите! По всьому плацдарму – ЗСУ влаштували засідку: все як з Херсоном. Довгоочікуване!

У Кринках Херсонської області українські морські піхотинці ліквідували російських морпіхів, які спробували провести штурм. Кадри з поля бою показала українська 36-та окрема бригада морської піхоти. На відео українські морпіхи оглядають тіла окупантів, що провели невдалий штурм позицій бригади.

«Група штурмовиків залишиться назавжди у селі Кринки. Еліта їхня, морська піхота», – розповідають на відео українські військові.

Під час огляду документів з’ясувалося, що росіяни підписали контракти з російською морською піхотою лише кілька місяців тому. Відомо, що з російського боку у цьому напрямі воює 810-та окрема гвардійська бригада морської піхоти армії Росії.

Зазначимо, російські війська не залишають спроб вибити підрозділи Сил оборони із плацдарму на лівому березі Херсонської області. Нині населений пункт Кринки є руїнами будинків з підвалами, в яких ховаються українські бійці. Сили оборони на лівобережжі Херсона працюють у важких умовах, але їм вдається утримувати позиції та працювати над розширенням плацдарму.

На цьому напрямку активно використовуються ударні та розвідувальні безпілотники. Із правого берега Дніпра плацдарм прикриває українська артилерія.

Тим часом армія РФ активно використовує авіацію для підтримки військових на передовій, переважно випускаючи боєприпаси за межами досяжності української системи протиповітряної оборони.

Водночас керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що для морпіхів є реальна загроза на Херсонщині. Вона зазначила, якщо вода в Дніпрі підніметься, то плацдарм буде утримувати важче.

“Враховуючи те, що лівий берег трохи нижчий за правий, це заважатиме в першу чергу саме там. Там буде важче вести бойові дії, якщо вода підніметься. Поки що критичного підйому цієї води там немає. І загальна снігова ситуація не сприяла тому, щоб був дуже високий рівень води. Але ця ситуація відстежується, ми продовжуємо тримати наші позиції. Крім того, мінні загородження, які окупанти вкладали навколо лівого берега, вони можуть бути зміщені й знову зміниться картка замінування”, – пояснила Гуменюк.

Речниця також додала, що РФ протягом останніх кількох тижнів продовжує дотримуватися тенденції тиску на цивільне населення на правому березі Херсонської області.

“Вони намагаються тиснути артилерійськими обстрілами, там де це неможливо – компенсують дронами. Зокрема й скиданням розривних осколкових боєприпасів, що вони проробляють якраз із місцевим населенням. Останнім часом дуже часто цими дронами б’ють по цивільних автівках, поліції, ДСНС на правому березі”, – каже Гуменюк.

Лише за минулу добу на Херсонщині загарбники 10 разів гатили з артилерії по Херсону, 4 – по Наддніпрянському та Садовому, двічі – по Антонівці. Також під обстрілами були Берислав, Львове, Гаврилівка, Кізомис, Новоолександрівка, Дудчани, Тягинка, Янтарне, Понятівка, Киселівка, Іванівка та Придніпровське. Відомо, що під час артилерійських обстрілів Херсонської області отримали поранення цивільна особа та три працівники поліції. 

За її словами, на тлі цього, місцеві жителі вже змогли випрацювати алгоритм для захисту своїх життів.

“Не знаходитися на відкритих територіях. Переходять від одного місця укриття до іншого і не збираються на відкритих майданчиках. Навіть отримання гуманітарної допомоги організовано так, щоб це якнайменше шкодило людям”, – наголошує Гуменюк.