Ви слуги чи прислужники! Розлючений Зеленський ввечері зробив це. Кожен повинен усвідомити відповідальність

Президент України Володимир Зеленський у традиційному відеозверненні розповів про поточний стан справ у країні, як ми уже повідомляли. Але також президент емоційно звернувся до українських депутатів. Подаємо його слова в оригіналі.

Наша країна через коронавірус фактично опинилася на роздоріжжі й має два шляхи.

Перший – це ухвалення двох життєво важливих законів. Після чого ми одержимо підтримку від наших міжнародних фінансових партнерів у розмірі щонайменше десяти мільярдів доларів. Це потрібно для стабілізації економіки країни та подолання кризи.

Інакше – другий шлях. Це – провал цих законів. Після – занепад економіки й навіть загроза дефолту.

Останні тижні Офіс Президента та Кабінет Міністрів робили все, що від нас залежало. І ми зробили це – ми домовилися про фінансову підтримку для України. Ми з урядом обрали свій шлях. Тепер – черга за вами, шановні народні депутати. Вся відповідальність завтра лягає на ваші плечі.

Завтра народ України чітко побачить, чи готові ви захищати його інтереси.

І хоч завтра ви всі будете в масках, людям стане зрозуміло, хто є хто. Суспільство зрозуміє – ви слуги народу чи прислужники чужих інтересів.

Усвідомте свою відповідальність. Усвідомте можливі наслідки для кожного з вас. Оберіть завтра правильний шлях. Вас обрав народ України. Тепер – ваша черга обрати народ України.

Окрему увагу хочу приділити змінам до Державного бюджету України.

Раніше в публічний простір потрапив перший драфт змін, запропонований Міністерством фінансів, і був абсолютно справедливо розкритикований суспільством. Наразі завдяки спільній роботі уряду, Офісу Президента та парламенту він був суттєво перероблений.

Будуть максимально скорочені зарплати чиновників та суддів, а також членів наглядових рад та керівництва державних підприємств. Жодної гривні не буде зрізано з видатків на армію та оборону України.

Буде збільшено виплати лікарям, які протидіють коронавірусу. Сьогодні українські медики мужньо ведуть війну за життя та здоров’я українців.

А отже – їхні виплати мають бути на рівні бійців на передовій.

Важливо, що залишаються видатки розвитку. Вони є необхідним драйвером для нашої економіки, яку не можна знекровлювати.

Загалом ми всі повинні зрозуміти – повністю обійтися без скорочень бюджету нам не вдасться. І сьогодні так вчиняє більшість країн світу.

Давайте розглядати і це, і всі обмеження ізоляції як тимчасові незручності.

Бо наше завдання номер один – максимально вберегти людей. Коронавірус обов’язково мине, й попереду в нас буде багато роботи. Всім нам разом будувати успішну та квітучу країну. Країну сорока, а не двадцяти мільйонів людей. Я зараз нікого не лякаю, але час усвідомити, що все це не жарти.

Сьогодні є три сценарії розвитку подій. Перший. Від трьох до п’яти відсотків одночасно захворілих на коронавірус. Це болючі цифри. Але такий сценарій не є катастрофою. Тож маємо бути зібраними та дисциплінованими: продовжити самоізоляцію, дотримуватися правил гігієни та не виходити на вулицю без потреби. Тоді ми переживемо цей шторм. Другий сценарій. 25% хворих. Третій – понад 50% хворих на коронавірус одночасно. Другого й тим паче третього сценарію наша медична система не витримає. Наші лікарі не витримають одночасного напливу такої кількості хворих. Кожен має усвідомити: карантин – це не канікули. Сонячна погода, парки, пляжі, шашлики – все це почекає. Все це – ніщо в порівнянні з власним здоров’ям та життям.

А тому, дорогі громадяни, продовжуйте, будь ласка, залишатися вдома та не виходьте на вулицю без зайвої потреби. Як би не кортіло це зробити. Залишайтесь вдома.