Викликали на допит! Аваков, Яценюк і Турчинов попали – не приховають нічого. Справа набирає обертів!

Служба безпеки України викликала на допит по так званій вугільній справі представників вищого керівництва держави часів президентства Петра Порошенка.

Зокрема до СБУ кликали колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, експремʼєр-міністра Арсенія Яценюка та екссекретаря РНБО Олександра Турчинова. Повістки, оприлюднені на сайті СБУ, свідчать, що вони мали зʼявитися до слідчого 19 травня.

Усі були викликані в якості свідків.

У повістках зазначено, що Аваков, Яценюк та Турчинов запрошувалися “для участі у слідчих/процесуальних діях у кримінальному провадженні № 22016130000000212 від 19.09.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 258-5, ч. 2 ст. 258-5, ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України”, в якості свідка.

Справа за вказаним номером – та, в якій підозрюються нардеп Віктор Медведчук, бізнесмен Сергій Кузяра та колишній міністр енергетики Володимир Демчишин. Підозрюваним у провадженні є й пʼятий президент, народний депутат Петро Порошенко. Підозри стосуються державної зради та фінансування терористичних організацій (“ЛДНР”).

Йдеться про закупівлю в 2014-2015 роках вугілля державою у двох підприємств, розташованих на окупованих територіях. “Луганськвугілля” та “Шахта імені Кисельова” перебували у фактичному управлінні бойовиками.

За версією слідства, через Віктора Медведчука росіяни розпочали комунікацію з Петром Порошенком – з метою налагодження схеми купівлі вугілля у шахт з окупованих територій і зриву контракту з ПАР. 4 листопада 2014 року Порошенко на засіданні РНБО, за даними слідства, заявив, що вугілля з ПАР було низької якості, воно погано горіло та коштувало надто дорого.

Після цього генпрокуратура і МВС почали слідство щодо африканського вугілля, а південноафриканська компанія сама вирішила відмовитися від контракту з Україною. “Луганськвугіля” та “Шахту імені Кисельова” перереєстрували в Києві, а оплату за вугілля, за даними слідчих, здійснювали готівкою прямо в руки бойовикам.

Нагадаємо, цього тижня Медведчук, який перебуває під арештом, дав нові свідчення проти Порошенка у цій, а також так званій трубній справі, яка стосується виведення з держвласності ділянки нафтопроводу.

Щодо участі Порошенка у вугільній схемі, Медведчук сказав, що в ній замішане все тодішнє високе керівництво України включно з президентом.

Додамо, що згаданих свідків викликали на допит 19 травня, але вони не з’явилися.

“Їх викличуть повторно. Цього разу – 30 травня”, – уточнив речник СБУ.