Вже на Донбасі! Подзвонив особисто – Зеленський не стримався: ультиматум НАТО. Удар по Кремлю!

Президент України Володимир Зеленський поінформував голову Європейської ради Шарля Мішеля про безпекову ситуацію на Донбасі, також подякував за ініціативу проведення донорської конференції на підтримку України.

“З Маріуполя провів розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Поінформував про безпекову ситуацію та сьогоднішні провокативні обстріли, зокрема Станиці Луганської. Подякував за ініціативу щодо проведення донорської конференції на підтримку України”, – написав Зеленський у Twitter у четвер.

Раніше пресцентр штабу Операції об’єднаних сил повідомив, що внаслідок застосування російськими найманцями важкого артилерійського озброєння снаряди потрапили в будівлю дитсадка у Станиці Луганській.

Унаслідок обстрілу дитячого садка у Станиці Луганській у четвер уранці постраждали дві жінки та один чоловік, загалом у закладі під час обстрілу перебували 20 дітей та 18 працівників, повідомили в оперативно-тактичному угрупованні “Північ”. Голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін у Telegram повідомив, що російські найманці обстріляли залізничну станцію Кіндрашівська-Нова в Луганській області, під обстріл потрапила станція, локомотивне депо та дитячий садок.

Також Президент України Володимир Зеленський заявив, що коли українська держава хоче говорити про свою незалежність, у багатьох інших країн є якісь “свої зацікавленості”. За його словами, Україні дуже складно бути незалежною.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на відповідь Зеленського на запитання журналістів. За його словами, НАТО – один із тих яскравих прикладів.

“Україна вирішує йти в НАТО… Довгий час йде, а відстань до НАТО не скорочується. Через які причини? Це питання не філософське, є конкретні причини. І Росія, яка не хоче, щоб Україна була членом НАТО і деякі країни-члени НАТО, які підтримують Росію в цьому питанні”, – заявив Зеленський.

За його словами, ця інформація достатньо відкрита і немає ніяких секретів щодо цього.

“Ми не можемо заплющувати очі та говорити про те, що тільки Росія не хоче, щоб Україна була в НАТО. Це неправда. Я вам не буду відкривати назви цих країн, тому що для мене сьогодні найвища зацікавленість, щоб всі ці країни підтримували нас. Нам дуже непросто з такими сусідами, тому нам будь-які ризики і дипломатичні конфлікти зараз не потрібні”, – зазначив президент України.

У той же час Міністри оборони членів НАТО 16 лютого схвалили заяву через ситуацію в Україні. Росію закликали відвести свої війська від кордонів та згадати про дипломатію. Крім того, попередили про розміщення додаткових сил в східній частині Альянсу.

Заяву схвалили на засіданні Північноатлантичної ради організації. Міністри наголосили, що серйозно занепокоєні через великомасштабне та необґрунтоване нарощування російської військової могутності біля українських кордонів.

“Ми рішуче закликаємо Росію обрати шлях дипломатії і негайно припинити нарощування та вивести свої сили з України відповідно до своїх міжнародних зобов’язань”, – звернулись міністри.

Додали, що дії Росії загрожують євроатлантичній безпеці.

Додаткові сили на Східному фланзі

На тлі загроз НАТО розміщує додаткові сухопутні сили в східній частині Альянсу, а також додаткові морські та повітряні засоби. Крім того, міністри попередили, що підвищують боєздатність сил. Попри таке посилення, заходи НАТО залишаються превентивними, вони не призводять до ескалації.

“Ми об’єдналися, щоби захищати один одного”, – мовиться у заяві.

Підтримка України

Вкотре повторили, що НАТО “віддане основним принципам європейської безпеки”. Відповідно до них кожна країна має право обирати свої власні механізми безпеки.

Підтвердили також підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Росію знову попередили – будь-яка подальша російська агресія проти України матиме величезні наслідки і коштуватиме дорого.