Вже на околицях! Вагнерівці коять немислиме – катастрофа в Бахмуті: фронт гуде! Це неможливо!

Російські окупанти проводили наземні атаки в Бахмуті і його околицях. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Також у звіті зазначено, що за деякими даними, російські окупанти використовують авіабомби ФАБ проти українських укріпрайонів у Бахмуті.

Крім того, аналітики вказали, що російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк, проте наступальні дії біля самої Авдіївки були безуспішними. Також провалилися наступи росіян біля Вугледара.

Варто зазначити, що російські війська готуються до оборони. У районі Бахмута і Мар’їнки Донецької області без успіху намагаються штурмувати. Про в ефірі одного з українських телеканалів розповів військовий експерт, ветеран війни РФ проти України та майор запасу Збройних сил України Олексій Гетьман.

Так він прокоментував заяву начальника ГУР МОУ Кирила Буданова, що Росія провалила зимово-весняний наступ і перейшла до стратегічної оборони. Її завдання — утримати захоплені території.

“Не можна сказати, що вони повністю перейшли вже до оборони. Вони готуються до цієї оборони. Поки що вони продовжують активні бойові дії на Куп’янському, Лиманському напрямках. Якісь були рухи в районі Вугледара. Звичайно, Мар’їнка, Авдіївка і Бахмут — там тривають штурмові дії, спроби все-таки захопити як мінімум Бахмут. Перейти повністю в оборону… ті траншеї, які вони викопали, британська розвідка аналізувала ці траншеї, протитанкові рови, міни, які вони там кладуть, то такі укріплення можуть призупинити наступ будь-якої армії, якщо ці рови забезпечити необхідною кількістю живої сили і обов’язково артилерією. Там мають стояти багато гармат, які зупинятимуть наступ у цій ситуації наших Збройних сил”, — сказав Гетьман.

Експерт констатував, що, судячи з усього, такої кількості людей, і такої кількості техніки у Росії немає. Для укріплення рубежів російські окупанти використовують так звані “зуби дракона” проти танків. Але подібні укріплення для сучасної важкої техніки — не проблема.

“Якщо ці окопи хоч і вириті, але залишаться наполовину заповненими або в деяких місцях просто порожніми, то самі по собі ці земляні споруди долати не дуже складно. Навіть “зуби дракона”, є хроніка, можна подивитися, ще радянська, чорно-біла, доволі стара, де “зуби дракона” показано, як їх долають радянські танки Т-55 і Т-54. Проїжджають практично без зупинки, а сучасні танки “Леопарди”, “Абрамси”, “Челленджер” буде ще простіше”, — пояснив він.

На думку майора запасу ЗСУ, для встановлення таких “зубів дракона” може бути кілька причин.

“По-перше, може бути для самозаспокоєння, хоча це не властиво росіянам, там навряд чи б так робили. Я думаю, вони просто виконують розпорядження, хтось там сидить колаборант або посадовець середнього рівня, отримав команду з самого верху, що треба укріпити позиції, щоб не дати можливості нашим військам просуватися, і він вирішив це виконати так, як він це може і розуміє. І щоб було чим зайнятися, граються в пісочок”, — підсумував Олексій Гетьман.

Також зазначимо, що у Бахмуті, який ось уже багато місяців залишається найгарячішою точкою в Україні, ворожі штурмовики намагалися захопити позиції наших прикордонників. Атака закінчилася, як і атакуючі. Про це 19 квітня повідомила Держприкордонслужба у своєму Telegram-каналі.

“Штурмовики наблизилися до прикордонних позицій і намагалися їх захопити. Від наших бійців на противника чекав позиційний бій, в якому частину окупантів знешкоджено, а вогонь прикордонників ще наздоганяв тих, що вціліли”, — йдеться у публікації.

Під час бою українські захисники ліквідували трьох окупантів та поранили ще чотирьох.

Варто нагадати, що командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що Бахмут залишається епіцентром наступу, але РФ зазнає суттєвих втрат.

Тож віримо в наших воїнів і наближаємо нашу перемогу разом!