Вже на передовій! Прямо з Вашингтону – Путіна заткнули: жорстка реакція – провокації не вийде

Представник Пентагону Джон Кірбі назвав “неправдивими” заяви міністра оборони Росії Сергія Шойгу щодо провокацій США на Донбасі з хімзброєю. А представник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що не “Україна чи Сполучені Штати”, а Росія відповідає “за ескалацію напруги” на Донбасі.

“Ці заяви міністра Шойгу є абсолютно неправдивими”, – заявив Кірбі.

На своїй сторінці у Твіттер Нед Прайс також наголосив:

“Ми закликаємо Росію припинити використовувати фальшиву, підбурюючу риторику і вжити кроків для деескалації напруги, щоб створити позитивну атмосферу для дискусій”.

“Всупереч заявам міністра оборони Росії, Росія та її представники відповідають за ескалацію напруги, а не Україна чи Сполучені Штати”.

Відповідаючи на запитання, чи спілкувався Міністр оборони США Ллойд Остін із Шойгу, Кірбі зазначив, що міністри не розмовляли, “і в його (Остіна – ред.) календарі немає нічого, аби про це можна було говорити”.

Підкреслимо, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що 120 американських військових-найманців привезли на схід України хімічну зброю та готують провокацію.

Окрім того, Reuters з посиланням на анонімне високопоставлене джерело в Білому домі пише, що влада США розглядає заходи на випадок вторгнення РФ в Україну. Зазначається, що США можуть обмежити можливості Росії імпортувати смартфони, основні компоненти літаків та автомобілів.

За його словами, ці заходи розглядатимуться на зустрічі у вівторок 21 грудня на додаток до інших надзвичайних заходів експортного контролю, які готуються на випадок вторгнення Росії до України.

Обговорювані обмеження можуть стати для Росії безпрецедентними та перекрити їй доступ до широкого спектру промислових та призначених для масового споживача технологій, повідомило джерело агентства.

Зараз, зазначає видання, на російському ринку мобільних телефонів домінують іноземні компанії, такі як Apple, Samsung та Huawei.

“Такі санкції дійсно похоронять економіку РФ і спровокують населення на бунт проти режиму Путіна”, – вважає блогер Євгеній Прокопишин.

Окрім того, адміністрація президента США Джо Байдена розглядає широкий перелік можливих санкцій на випадок нападу Росії на Україну, зокрема може йтися про відключення РФ від платіжної системи SWIFT.

Зазначається, що санкції можуть торкнутися також російських енергетичних компаній, великих олігархів і банків. Крім того, вони можуть бути спрямовані проти суверенного боргу.

Як найбільш радикальний захід влада США обговорює відключення Росії від системи SWIFT.

Олігархам із РФ можуть заборонити в’їзд до США та закрити доступ до американських банківських рахунків.

Байден обговорює це питання із європейськими партнерами, остаточного рішення ще немає.

ЗМІ зі слів високопосадовця повідомляють, що США дадуть ‘позитивну відповідь’ на запит про посилення військ Штатів на східному кордоні НАТО через загрозу Україні з боку РФ.

Нагадаємо, що британські розвідники застерегли уряд своєї країни щодо можливого нападу Росії на Україну. Там стверджують, що Москва може піти на вторгнення вже у найближчі дні – напередодні католицького Різдва. Про це повідомляє Daily Star.

Розвідка попередила про “реальну можливість” такого розвитку подій. Про це повідомляють британські ЗМІ з посиланням на власні джерела.

У Daily Star зауважили, що дата 25 грудня може бути не випадковою. Мовляв, саме у цей день 1979 року Радянський Союз вдерся в Афганістан. При цьому, СРСР повністю вивів свої війська з країни лише через десятиліття.

Видання підкреслило, що біля кордону з Україною зосереджено до 100 тисяч військових Росії. У Міноборони та МЗС Великої Британії не відповіли, як Лондон реагуватиме у випадку посилення російської агресії.

ЗМІ вдалося поспілкуватися з полковником Річардом Кемпом, який раніше воював в Афганістані. Він стверджує, що про пряме військове втручання Великої Британії, НАТО чи США не мовиться. Найімовірніший варіант, до якого можуть вдатися партнери України у разі нападу Росії – це дипломатичні та економічні санкції.