Вже сьогодні: Рада вирішить долю “Великого договору” з Росією

Верховна Рада сьогодні планує розглянути питання припинення дії Договору про дружбу та співробітництво з Росією.

У залі зареєструвалися 340 народних депутатів.

Також парламент має намір розглянути сьогодні блок питань нацбезпеки: у першому читанні про посилення соцзахисту учасників боротьби за незалежність України в XX столітті, у другому – про прилеглу зону та протимінну діяльність в Україні.

У другому читанні заплановано розгляд законопроекту про посилення штрафів за ігнорування ременів безпеки, а також – проект закону про протидію булінгу.

Також планують розглянути проект постанови про попередній звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в ЗСУ та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки.

Популярне: Від 200 гривень і вище: Вже з 1 грудня на українців чекає нове подорожчання

Серед іншого у порядку денному стоять кілька міжнародних угод.

Варто нагадати, що договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією уклали 31 травня 1997-го строком на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998-го, Держдума – 25 грудня 1998-го. Договір набув чинності 1 квітня 1999-го.


Договір визнавав непорушність наявних кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. 3 грудня Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про його непродовження..