ВЖЕ В ТОКМАКУ! Генерал ЗСУ увірвався в ефір – оголосив на всю країну: ПІВДЕНЬ ВСЕ? Це перемога!

Сили оборони просунулися на Мелітопольському напрямку.

Українські війська прорвали оборону ворога біля Вербового.

Про це заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський в інтерв’ю CNN.

Тарнавський, який керує контрнаступом українських військ на південному фронті, прогнозує ще більший прорив у майбутньому.

«На лівому фланзі (біля Вербового) ми маємо прорив, і ми продовжуємо просуватися далі», – сказав Олександр Тарнавський.

«Не так швидко, як очікувалося, не так, як у фільмах про Другу світову війну. Головне – не втратити цю ініціативу, яка у нас є», – додав він.

За словами генерала, активізація наступальних дій настане тоді, коли нашим військовим вдасться звільнити Токмак.

Це стратегічне місто для росіян. Наразі наші військові перебувають за 20 кілометрів від нього. Ворог дуже розраховує на свою оборону, збудовану навколо Токмака.

Тарнавський уточнив, що не стільки «лінії Суровікіна», скільки «перехрестя, лінії дерев і мінні поля між лініями дерев» є проблемою для українців. Він зазначив, що у тому районі працюють невеликі, однак небезпечні, групи оборони противника. Втім, дії наших бійців змушують їх повільно відступати, коли вони стикаються з нашими штурмовими загонами.

Токмак – це ціль-мінімум. Загальна мета — дістатися до наших державних кордонів,
– наголосив Тарнавський.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко пропонує не прив’язуватись жорстко до певних термінів. Темпи контрнаступу багато в чому залежатимуть від того, в якому місці наші війська застане негода.

Наприклад, якщо наприкінці вересня — на початку жовтня Збройні сили вийдуть на Токмак (Запорізька область), то це означає, що вони опиняться між другою та третьою лініями оборони РФ.

«Якщо в жовтні ми звільнимо Токмак, то вийдемо на третю лінію. Якщо до кінця жовтня зможемо просунутися в напрямку Мелітополя, то, згідно з прогнозами Марка Міллі, негода застане вже в районі цього міста. А що це означає? Велику проблему для російських окупантів, тому що під нашим повним вогневим контролем опиниться територія до Азовського узбережжя» , – зазначив він у розмові з виданням РБК.

За такого сценарію за спиною супротивника залишиться лише море, і він не зможе повноцінно маневрувати в умовах зниження мобільності військ та загроз для логістики. Але поки складно сказати, коли почнуться зливи або морози. Ніхто не знає, чи будуть вони у листопаді: можливо, листопад буде теплим, а можливо – випаде сніг.

«Те, наскільки ми зможемо просунутися далі, залежатиме від точки, в якій негода застане наші Сили оборони. Якщо це буде варіант із вогневим контролем вузької смуги за Мелітополем, то негода для нас уже не така проблема. Це для росіян проблема, адже ми зможемо тиснути далі і продовжувати наступальні дії», – наголосив експерт.

Олександр Коваленко зазначає, що міркувати про вплив ґрунту слід виключно абстрактно.

«Якщо загальнотактичним завданням буде просування вздовж асфальтованих доріг Т0408, Т1401, Р37 і так далі, тобто робота по логістичних артеріях, то питання з ґрунтами відпадає», — уточнив він.

Олександр Коваленко пояснює, що є різні методи ведення бойових дій і минулий рік це наочно показав. Незважаючи на морози, наші війська ефективно оборонялися, виснажуючи супротивника, росіяни важко наступали на Бахмут та Соледар, зазнаючи величезних втрат. На його думку, ЗСУ значно краще пристосувалися до умов зими, ніж росіяни.

Підсумовуючи, не буває наступальних операцій, які продовжуються до нескінченності, і нинішня українська завершиться, як тільки буде досягнуто запланованих цілей. Але безглуздо вважати, що осінь чи тим більше зима зможе зупинити Україну.