Вже завтра? Бойова тривога – Жданов влетів: це тільки початок, новий наступ! Кремль озвірів!

Росія буде готова розпочати наступ на Донецькому напрямку, починаючи з перших чисел грудня.

Про це заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в ефірі UkrlifeTV.

За його словами, у Росії вивільнилася частина сил після відступу з правобережної частини Херсонщини, які були перекинуті в окуповану частину Донецької області. Крім того, частина російських сил перекидається в Ростовську область РФ, заявив експерт.

– Десь до 1 грудня вже Росія, найімовірніше, закінчить основні заходи з формування та доукомплектування і, напевно, будуть зроблені спроби наступу, – сказав Жданов.

Військовий експерт сумнівається, що окупанти зможуть поширити свої спроби наступу на Луганську або Харківську області.

На думку Жданова, про такий наступ російських сил свідчить кілька факторів. Серед них, по-перше, амбіції президента РФ Володимира Путіна, якому важливо мати хоч якісь успіхи на полі бою. По-друге, амбіції керівника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина, який хоче довести всередині РФ, що його найманці воюють краще за регулярну російську армію, а по-третє, економічний чинник, адже через Слов’янськ подається вода в окупований з 2014 року Донецьк.

– Саме тому вони намагаються в районі Бахмута або Вугледара знайти якесь слабке місце в нашій обороні. Їм потрібен пролом, щоб потім вклинюватися далі і розвивати успіх у наступі, – сказав він.

Раніше аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) попереджали, що російський наступ в Донецькій області посилиться найближчими тижнями, оскільки туди прибудуть мобілізовані, а також ті, кого вивели з західної частини Херсонської області.

“Українські сили в цьому районі опиняться під сильним натиском, і Києву, швидше за все, доведеться перенаправляти війська для захисту від наступу з боку Росії, що відновиться”, – йдеться у звіті ISW.

Водночас аналітики сумніваються, що російській армії вдасться там досягти значних успіхів.

Напередодні Україна здобула важливу перемогу в операції зі звільнення західної частини Херсонської області. У самому Херсоні підняли синьо-жовтий прапор і відновила роботу поліція та міська влада.

11 листопада міноборони Росії оголосило про завершення виведення військ з правого берега Дніпра.

Американські експерти сумніваються, що Росії вдасться досягти значних успіхів на Донеччині в оперативному плані.

При цьому ISW припускає, що з часом ціною величезних втрат російська армія зможе захопити Бахмут.

Однією з причин ймовірних невдач російської армії є недостатня підготовка і погане оснащення російських мобілізованих, які дуже неохоче воюють.

Вони не прибувають згуртованими підрозділами, їх направляють невеликими групами на зміну частин, які воювали без відпочинку впродовж дев’яти місяців, зазнали руйнівних втрат у людях і техніці, і самі значно деморалізовані, пише ISW.

На Донеччині на боці Росії воюють регулярні частини Збройних сил Росії, мобілізовані, бійці “ПВК Вагнера”, формування БАРС, бойовики “ДНР” та “ЛНР”, солдати чеченських підрозділів Рамзана Кадирова та добровольчих батальйонів.

Американські аналітики вказують, що “цей химерний конгломерат бойових сил” матиме значно меншу ефективну бойову міць, ніж угруповання регулярних частин такої ж чисельності.

Вкрай малоймовірно, що генералу Суровікіну вдасться перетворити його на силу, здатну вести широкомасштабну наступальну механізовану війну, вважають експерти.

“Це дивне поєднання сил, ймовірно, досягне певних успіхів завдяки чисельній перевазі, але українські захисники, скоріш за все, змусять його зупинитися впродовж наступних кількох місяців неподалік вихідних позицій”, – вважають аналітики ISW.

Окрім цього, внаслідок перших серйозних морозів, які, за прогнозами синтптиків, настануть у найближчі тиждень-два, ґрунт стане прохідним для військової техніки, тому росіяни зможуть спробувати піти у наступ, переконані експерти.