Вже завтра! Двадцять третій Саміт Україна – Європейський Союз. Київ очікує – посилення потенціалу Угоди про асоціацію

Ukrainian President Volodymyr Zelensky at the start of an EU-Ukraine Summit at the European Council in Brussels, Belgium, October 6, 2020. Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Завтра, 12 жовтня, у Києві відбудеться двадцять третій Саміт Україна – Європейський Союз.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента, передає Рубрика.

На заході головуватимуть президент України Володимир Зеленський, президент Європейської ради Шарль Мішель і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Лідери обговорять здобутки та перспективи взаємодії між Україною та ЄС у питаннях імплементації Угоди про асоціацію, поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, забезпечення енергетичної безпеки та поглиблення галузевої співпраці.

На порядку денному також проблематика співробітництва у сфері безпеки та оборони, розвиток ситуації на Донбасі та в окупованому Криму.

У межах Саміту планується підписання низки угод між Україною та Європейським Союзом.

За результатами Саміту буде ухвалено спільну заяву.

Нагадаємо, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина у Брюсселі на зустрічі з шгенсекретарем європейської Служби зовнішньої діяльності Стефано Санніно щодо підготовки саміту Україна-ЄС заявила, що Київ очікує на посилення потенціалу Угоди про асоціацію.

«Україна та ЄС можуть посилити потенціал Угоди про асоціацію. Спільний огляд досягнення цілей Угоди має визначити сектори, де ми можемо досягти більшого», – сказала Стефанішина.

Раніше, 8 липня у Києві відбувся 21-й саміт Україна — Європейський Союз. Під час саміту зустрілись президент Володимир Зеленський, президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.
За підсумками саміту у Києві підписали п’ять документів про співпрацю між Києвом та Брюсселем.

Крім того, за результатами зустрічі учасники закликали Росію визнати відповідальність за трагедію малайзійський Boeing рейсу MH17, який було збито над Донбасом.

У ЄС підкреслили необхідність підтримки незалежності Національного банку України. Надання нового траншу на 500 мільйонів євро очікується одразу після виконання необхідних вимог.