Як “поважні люди” та сепаратисти роздерибанили гідропарк у Харкові

Журавлівське водосховище й розташований на його березі гідропарк – одне з небагатьох місць відпочинку на території міста

Цей район є одним з найбільш елітних у Харкові, й отримати навіть клаптик землі тут дуже непросто. Але ситуації, як то кажуть, бувають різні. Харків’яни навряд чи знають, що майже вся земля у цьому районі приватна, і навіть там, де зараз знаходиться сосновий бор, комерсанти вже планують будувати маєтки.

Найбільше земель у цьому районі знаходиться у власності Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Бархани". В їхній власності знаходиться вся земля від "Каравану" до самого водосховища, включаючи улюблені харків'янами місця відпочинку. У власності "Барханів" знаходиться близько 70 га поряд з водосховищем, які були виділені абсолютно безкоштовно. Принаймні, на папері.

ОК "ЖБК "Бархани" було створено в кінці січня 2010 року, за місяць до того, як міськрада передала йому земельні ділянки. Засновниками кооперативу є Олександр Коровкін, Олександр Тімій та Андрій Шаптала. Вони також виступають в ролі засновників ще близько десятка схожих кооперативів.

Сьогодні Шаптала обіймає посаду комерційного директора комунального підприємства "Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького". Саме він керував реконструкцією парка та купівлею усіх атракціонів.

Коровкін є партнером сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ "Фірма "Діана", яка володіє Сумським ринком у Харкові, який було відкрито цього року після реконструкції.

Цього року прокуратура намагалася довести у суді, що земля була виділена з порушенням законодавства, але поки що домогтися скасування рішення міськради не вдалося. А щодо двох інших земельних ділянок загальною площею приблизно 30 га цього взагалі не вдасться. Вищий господарський суд визнав, що термін позовної давності вже сплив, тож земля залишиться у приватних руках.

Поряд з землями "Барханів" орендують дві ділянки загальною площею понад 2 га ПП "Котедж плюс". Бенефіціарами цього підприємства є мешканці Ізраїлю Меніпаз Анат, Еліезер Фішман, Това Фішман та інші члени родини Фішманів. Вони є засновниками низки українських компаній, пов’язаних з будівництвом.

Цікаво буде харків’янам дізнатися й про засновників ТОВ "Контакт-плюс", яке орендує "Острів" – осередок атракціонів та відпочинку на Журавлівці.

Засновниками ТОВ "Контакт-плюс" є син екс-гендиректор КП "Харківводоканал", депутата Харківської міськради Івана Корінька – Василь Корінько, народний депутат України Дмитро Шенцев й екс-депутат Харківської облради від Партії регіонів Давид Чихладзе. Останні двоє спільно володіють мисливськими угіддями на території області, а також кінним заводом.

Трохи вниз по річці Харків від острова знаходяться дві земельні ділянки загальною площею понад 17 га. За даними кадастрової карти, ділянки були виділені під забудову ТОВ "Лаксана". Засновниками цього підприємства є син екс-голови Харківської облради Віктор Салигін та його родич Сергій Ковальов. Дивлячись на ці ділянки, розумієш, яких саме людей мав на увазі Васілій Салигін, коли запускав програму "Земля – людям".

Поряд з землями "Ласкани" є невеличкий острів, де орендує землю ТОВ "Таміра". Вони мають в оренді 1,66 га землі. "Таміра" цікава тим, що її майно придбали структури сепаратиста та лідера громадської організації "Оплот" Євгена Жиліна. Зараз суди вирішують майнові суперечки щодо цієї землі.

Й це не одна ділянка поряд з водосховищем, до якої мають стосунок люди з сепаратистського "Оплоту". Так, біля гідропарку має у власності земельну ділянку площею 0,8 га партнер Жиліна по "Оплоту" Андрій Ніконов.

Сусіди в Ніконова теж цікаві, адже поряд розташована вулиця Червоного міліціонера, на якій знаходяться апартаменти, готель та ще кілька об'єктів, які належать віце-меру Олександру Попову. У тому районі особисто та через підконтрольні структури Попов володіє земельними ділянками загальною площею близько 5 га землі.

Є сусідом Попова і Костянтин Онищенко, який має у власності земельну ділянку площею 0,7 га. Він є засновником та ліквідатором фірми "Сатор", яка спеціалізувалася на виробництві земельної документації. Крім того, Оніщенко був одним з засновників кооперативу "Журавлівський", який отримав землю за тим самим принципом, що й "Бархани", – безкоштовно, тобто даром.

Цікавих людей, які мешкають навколо водосховища багато. Так, має кілька ділянок родина депутата Харківської облради та президента Харківської торговельно-промислової палати Віктора Звєрєва, орендує земельну ділянку площею 1,5 га у в’їзді Червоному ПП "Вегабуд-2006". Засновниками підприємства є депутат Харківської міськради від ВО "Самопоміч" Андрій Саєнко й батько нардепа Євгена Мураєва – Володимир Мураєв.

Тож саме так виглядає перелік найбільших володарів та користувачів земельних ділянок навколо Журавлівського водосховища.