Якою Саакашвілі може зробити Одесу через два роки (ФОТО+ВІДЕО)

Нинішній керівник Одещини Михайло Саакашвілі уже колись перетворив один приморський регіон у Грузії на туристичний центр. У нього є шанс повторити свій успіх і в Україні

Призначення екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі губернатором Одеської області дуже багатьма сприйнялося неоднозначно.

Адже Саакашвілі не тільки здійснив безліч реформ, назавжди змінивши обличчя своєї країни, а й не зміг вирішити кілька конфліктів усередині Грузії, чим 2008 року скористалася Росія, ввівши танки в Південну Осетію.

Але що таке піднімати курортний регіон практично з колін, Саакашвілі знає дуже добре. Грузинське Батумі до приходу в місто реформ тодішнього президента називали "пісуаром Чорного моря" за надзвичайно дощовий клімат і не вірили, що із цього міста можна зробити туристичний центр.

Однак Саакашвілі не слухав скептиків, і тепер Батумі – одне із найпривабливіших міст Грузії, до якого прагнуть потрапити сотні тисяч туристів.

Давайте поглянемо, якою була і якою стала "грузинська Одеса". 

Масивного радянського готелю "Медея" більше не існує, на його місці 2010 року виріс 5-зірковий готель Radisson Blu, спроектований відомим італійським архітектором Мікеле де Лукі.

Старе "чортове колесо" на узбережжі демонтували ще 2004 року, невдовзі на його місці виріс новий сучасніший атракціон та інші споруди, наприклад так звана вежа "Алфавіт".

Вежа "Алфавіт" була побудована в 2012 році і являє собою конструкцію, схожу на молекулу ДНК. Її оперізують 33 літери грузинського алфавіту. Поруч із вежею за часів Саакашвілі збудували гордість Грузії, найвищу будівлю на Кавказі – корпус Технологічного університету.

На висоті 27-го поверху університету – ось такий атракціон.

Старий і новий "Парк 6 травня"

Михайло Саакашвілі доклав руку і до найстарішої споруди Батумі – грецької церкви святого Миколая.

За останні 20 років церкву тричі перефарбовували, спочатку вона була блакитною, потім – персиковою, а 2012 року після реставрації набула нинішнього вигляду.

Організував екс-президент Грузії і спортивне життя у Батумі. У місті створили систему автоматичного винайму велосипедів.

Вона складається з кількох десятків автоматичних стоянок, розташованих у центрі Батумі, і 7-кілометрової велодоріжки вздовж набережної.

Саму ж набережну оздобили численними зразками міської скульптури.

Алі і Ніно – пам'ятник закоханим на узбережжі Батумі. Кожні десять хвилин фігури чоловіка і жінки зливаються, стаючи одним цілим.

Ще один шедевр, який з'явився у Батумі часів Саакашвілі – White restaurant, перевернутий догори-дригом американський Білий дім, перетворений на ресторант.

Набережна Батумі за радянських часів і тепер.

А це сучасна Одеса. Її важко назвати несучасним і недоглянутим містом, але новий керівник регіону показав на прикладі Батумі, що може за кілька років перетворити звичайне приморське місто на сучасний туристичний курорт.

 

Джерело: Корупція.Інфо

за матеріалами: ДЕПО