З 1 січня 2021! Українцям підготували неприємний сюрприз – різко зростуть тарифи. Нові платіжки приголомшать!

Українцям доведеться більше платити за холодну воду. НКРЕ вже схвалила відповідні рішення для ряду водоканалів. Остаточне рішення буде прийнято після відкритих слухань на місцях. Але в багатьох містах слухання вже пройшли, і місцева влада за рідкісним винятком висловилися за зростання тарифів. А деякі навіть просять НКРЕ «прискорити їх введення».

Зміни по тарифах торкнуться більшості великих водоканалів країни зокрема, В Одесі, Києві, Ужгороді, Херсоні, Вінниці, Луцьку, Полтаві, Чернівцях, Харкові, Миколаєві, Сумах, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Житомирі, Черкасах. Також прописані зміни в тарифах для частини водоканалів в райцентрах (Біла Церква, Бровари, Ірпінь, Кривий Ріг, Умань та ін.).

В середньому подорожчання складе 20%. Але, наприклад, в Житомирі – більше ніж на 30%, а в Хмельницькому – на 10%.

НКРЕ прописала нові тарифи для більшості українських водоканалів, які є її ліцензіатами.

Зокрема, по Одесі новий тариф на централізоване водопостачання складе 13,4 гривень за куб без ПДВ, а на водовідведення – 11,2 гривні за куб.

Для “Київводоканалу” новий тариф складе 10,97 гривень і 9,86 гривень відповідно. В Ірпінь цінник на воду злетить до 9,6 на воду і до 15, 96 гривень за куб на водовідведення.

У Мелітополі – до 12,94 і 16,2 гривень відповідно, в Дніпрі – до 12,26 гривень і 8,46 гривень, в Кривому Розі – до 10,8 гривень і 10,77 гривень.

У Чернігові за куб холодної води доведеться платити 11,62 гривень, а за водовідведення – 11,59 гривень. У Житомирі – 11,74 гривень і 13,15 гривень відповідно.

В Ужгороді нові тарифи становитимуть 20,55 гривень на воду і 10,93 гривень за куб на водовідведення.

У Черкасах – 11,59 гривень і 9,74 гривень, У Хмельницькому – 10,74 гривні і 10,22 гривні, В Херсоні – 12,45 гривень і 11,71 гривень відповідно.

У деяких містах місцева влада відмовилася підвищувати цінник на воду. Зокрема, Мелітопольська міська рада просить НКРЕ залишити тарифи для водоканалу на рівні існуючих: 6,81 на воду і 10,58 на водовідведення.

Але “відмовників” – одиниці. Наприклад, Запорізька облрада, навпаки, за підвищення (слухання з цього питання там пройшли в листопаді). “З 2021 рік зростають зарплати. Ціни на паливо, реагенти і електричну енергію також мають тенденцію до зростання. Всі ці фактори призводять до погіршення фінансового стану КП” Облводоканал “і, як наслідок, до погіршення якості комунальних послуг і до загрози зриву стабільного водопостачання” , – наголошується в листі Запорізької облради до НКРЕ.

Дніпропетровська облрада також підтримала підвищення тарифів для “Аульського водоводу” – “з метою стабільного водопостачання більше половини споживачів області”. Таке ж рішення прийняла і Дніпропетровська міськрада. У листі до НКРЕ зазначено, що мережі “Дніпроводоканалу” зношені на 42% і потреби підприємства в коштах на ремонти тільки ростуть. Тільки до кінця цього року потрібно 37 млн ​​гривень.

Підтримали нові тарифи також влади Чернігова, Житомира (там зростання – 31%), Ужгорода, Черкас, Хмельницького (на 10%), Херсона, Вінниці, Луцька, Львова, Полтави, Рівного, Чернівців, Миколаєва та ін. Більш того, у багатьох містах навіть просять НКРЕ прискорити введення економічно обґрунтованих тарифів.

У деяких містах (у Києві, Павлограді, Броварах і ін.) слухань ще не було, вони призначені на початок грудня.. Але, швидше за все, нові тарифи підтримають або ж доведеться дотувати водоканали з місцевих бюджетів.

У своїх розрахунках “Київводоканал” заявив, що витрати на ремонт зросли на 40%, так як мережі зношені на 65,5%, що в будь-який момент може привести до виникнення критичної техногенної ситуації. Чистка води і стоків подорожчала на 11%, витрати на електроенергію зросли на 12%. Плюс є ще зростання мінімалки, а частка зарплат у структурі собівартості води займає близько 20-25%.

В “Київводоканалі” розрахували, що якщо зараз загальний тариф (вода плюс водовідведення з ПДВ) в столиці становить близько 23 гривень за куб, то економічно обгрунтований тариф – 27,35 гривень, тобто, на 4,35 гривень або на 19% за куб більше. Але, як видно з пропозицій НКРЕ, для Києва пропонується інший тариф – близько 25 гривень за куб, тобто, побажання водоканалу врахували в повному обсязі.

За словами керівника “Житомирводоканалу” Андрія Нікітіна, виросли витрати на інвестиційні програми (модернізація мереж), зарплати, реагенти, що і змушує водоканали перераховувати тарифи.

Нові тарифи почнуть діяти вже з 1 січня 2021 року. Тобто, вже в лютому прийдуть підвищені платіжки. Середня витрата холодної води на людину – близько 5 кубів на місяць. Тобто, сім’я з 3 чоловік споживає близько 20 літрів. І якщо зараз київська сім’я платить за воду 460 гривень на місяць, то за новими тарифами буде 500 гривень.

У Житомирі витрати за такі ж обсяги доведеться заплатити близько 600 гривень, що на третину більше, ніж зараз.