З речами на вихід! Історичне рішення – суддів затрясло: тотальна зачистка. Мільйони гривень – нарешті!

Верховна Рада може забрати повноваження у найбільш одіозного суду України та, зокрема, його очільника Павла Вовка. Відповідний законопроєкт підтримав парламент.

Після остаточного ухвалення ОАСК не зможе розглядати справи щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, НБУ, інших органів влади, повноваження яких поширюються на всю територію України.

Документу справи ОАСК передадуть до Касаційного суду, як до першої інстанції. А у разі необхідності апеляції до другої – у Велику палату Верховного Суду. Цей законопроєкт має зламати монополію Окружного адміністративного суду, який абсолютно втратив авторитет. Справи перейдуть до суддів, до яких вищі вимоги.

Зазначимо, ОАСК ухвалює ключові для країни рішення і безпосередньо впливає на наше з вами життя. У ньому розглядають справи, в яких громадяни розв’язують суперечку з державою.

Єгор Скоріна у проєкті “Такі справи” на 24 каналі зазначив, якими справами оскандалився ОАСК.

Рішення в ОАСК часто виносили у збиток державі і на користь впливових бізнесменів та політиків. Наприклад, Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію “Приватбанку” незаконною. Позов до суду подав колишній власник банку Ігор Коломойський.

Також Окружний адміністративний суд закрив так звану справу рюкзаків Авакова. Історію про закупівлю рюкзаків для армії за ціною в понад 5 разів вище за собівартість, що завдало державі збитків на 14 мільйонів гривень.

“Це гроші вкрадені у нас з вами. До нас залізли в кишеню, а потім сказали, що жодних порушень не було”.

ОАСК – це орган, суддів якого підозрюють не тільки в незаконному збагаченні, а й у спробах захопити владу в країні. Зокрема, очільника ОАСК Павла Вовка, якого детективи звинувачували у спробах впливати на рішення Конституційного Суду, Вищої ради правосуддя і різних міністерств.

Міцнішали судді ОАСК завдяки підтримці чи мовчазному невтручанню у справи суду в часи Віктора Януковича та Петра Порошенка. Як самі характеризували себе судді під час розмови, запис котрого потрапив у руки антикорупційних органів: вони єдиний суд, який пережив їх двох. І залишився не ліквідований і нереформований.

Після остаточного ухвалення президентського законопроєкту в Окружного адміністративного суду заберуть частину повноважень.

За президентський законопроєкт №5067 у першому читанні проголосували 254 народні депутати.

“Мета цього закону – підвищення рівня захисту прав і інтересів українських громадян. Мова йде про те, що будь-який нормативно-правовий акт, який приймається або урядом, або центральним органом виконавчої влади, може бути оскаржений одразу до Касаційного адміністративного суду Верховного Суду. Верховна палата буде апеляційною інстанцією”, – пояснив представник профільного комітету Андрій Костін.

У документі пояснюється, що згідно з ч. 4 статті 22 Кодексу адміністративного судочинства справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції.

Водночас ст. 27 Кодексу встановлює, що адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб’єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ. Таким чином ОАСК має право розглядати такі справи.

“Розгляд адміністративних справ щодо законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України здійснюється Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п’яти суддів. Адміністративні справи щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України, інших суб’єктів владних повноважень, повноваження яких поширюються на всю територію України, розглядаються Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з трьох суддів”, – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту Зеленського.