З життя пішов батько Конституції та відомий політик України

"На 53-му році життя трагічно загинув полум'яний патріот, один з "батьків" Конституції України, поміркований політик і самовідданий поборник інтересів українського народу Михайло Дмитрович Сирота", – зазначалось на сайті Верховної Ради України після смерті політика.

Михайло Сирота, народний депутат від блоку Литвина загинув у дорожньо-транспортній пригоді 25 серпня 2008 року. Разом з дружиною Іриною поверталшися з дачі в селі Гребенки на Київщині.

Михайла Сироту називали батьком Конституції. Саме він був головою Комісії з доопрацювання проекту основних законів країни. Колеги згадували, як покійний депутат "не міг стримати сліз, коли зійшов з трибуни, на якій простояв добу" задля ухвалення Конституції.

Популярне: В Україні змінять пенсійні правила: що потрібно знати кожному

"Щодо Батьківства Конституції, то як він сам особисто мені розповідав: коли парламенту був запропонований проект Конституції України, майже усі нардепи почали критикувати запропонований текст, – каже колега Олександр Бабич. – Тоді Михайло Сирота почав допитуватись, а що ж саме, то не подобається? Добре не подобається весь текст, а оця глава? І глава не подобається? А оця стаття? І стаття не подобається? А назва статті? А що саме не подобається? А що Ви пропонуєте? Добре. Давайте назву цієї статті викладемо саме у такій редакції Хто підтримує?… І робота пішла. До роботи потихесеньку підключались різні впливові депутати, на певному етапі підключились навіть комуністи. Ось саме у такий спосіб формувався остаточний текст Конституції України, яка й була прийнята 28 червня 1996 року. Нічне голосування також увійшло в історію набуття Україною власної Конституції…"

Президент України Петро Порошенко заявив, що найближчим часом подасть до Верховної Ради пропозицію поправок до Конституції.Вони мають закріпити прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО.