За лічені години! Байден шокував – на весь світ: доля України. Зеленський не чекав – переможемо!

Президент США Джо Байден протягом багатьох годин спілкувався з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, президентом Південної Африки Сирілом Рамафозою та іншими іноземними лідерами, які не завжди підтримували західну коаліцію на підтримку України, закликаючи їх твердо протистояти президенту Росії Володимиру Путіну. 

Про це пише The Washington Post. 

Завдяки зусиллям Байдена чи ні, але Білий дім був приємно здивований, коли Моді не підтримав Путіна на саміті минулого місяця, наголошуючи йому, що “сьогоднішня епоха не є війною” і що Путін повинен “рухатися на шлях миру”. 

За словами високопосадовця з Білого дому, який, як і інші опитані для цього звіту, говорив на умовах анонімності, позиція Наренди Моді була для лідера, який доклав чимало зусиль, щоб зберегти нейтралітет у повномасштабній російсько-українській війні. 

Байден зараз докладає всіх зусиль, щоб утримати те, що стало центральною місією його президентства: збереження глобальної та внутрішньої коаліції на підтримку України. 
 
Водночас, зусилля Байдена постануть перед серйозним випробуванням сьогодні, 12 жовтня, коли Організація Об’єднаних Націй голосуватиме за проєкт резолюції, що засуджує анексію Росією чотирьох областей України. 

Байден і офіційні особи США працювали над тим, щоб переконати нейтральні країни в Латинській Америці, Азії та Африці утриматися від нейтральної позиції та прямо засудити Кремль. Ця спроба, на думку аналітиків, може бути підкріплена шквалом ракетних ударів Росії 10 жовтня по Києву та інших великих містах України. 

Лідери США сподіваються, що принаймні 100 зі 193 держав-членів ООН — кількість, яка підтримала резолюцію ООН 2014 року, що засуджує анексію Криму Росією — підтримають проєкт резолюції, заявили кілька високопосадовців адміністрації Байдена. 

У березні, коли Сполучені Штати вперше запропонували резолюцію ООН із засудженням повномасштабного вторгнення Росії, її підтримали 141 держава. Можливо, менша кількість голосів сьогодні означатиме що дипломатичне підґрунтя втрачено. 

Складна ситуація й тим, що навіть коли Байден намагається утримати свою глобальну коаліцію, у політичній підтримці мільярдів допомоги, яку Сполучені Штати надсилають Україні, всередині США з’являються тріщини. Ці тріщини, швидше за все, значно розширяться, якщо республіканці повернуть собі Палату представників 8 листопада. 

Деякі офіційні особи США визнають приватно, що, попри несподівану конфронтацію Моді з Путіним, вони скептично налаштовані щодо досягнення прориву з Індією, яка має широкі політичні та військові зв’язки з Росією. Але вони сподіваються, що ракетний обстріл по території України 10 жовтня допоможе переконати Південну Африку та інші країни. 

“Це нагадає багатьом членам ООН, що Україна є жертвою цієї війни. Це певною мірою загубилося в останніх дебатах в ООН, коли багато членів ООН закликали до миру в досить розпливчастих словах. Хоча нещодавні військові успіхи України могли створити враження, що їй потрібна менша допомога, ці удари можуть змінити сприйняття ситуації дипломатами”, — сказав Річард Гован, експерт ООН у Міжнародній кризовій групі 

Однак дипломатія Байдена не була легкою. Країни, що розвиваються в Африці, Південній Америці та Південно-Східній Азії, постраждали від зростання цін на пальне та глобального дефіциту продовольства, викликаного війною. 

За словами офіційних осіб, Байден у переговорах зі своїми колегами докладав чимало зусиль, щоб стверджувати, що російська агресія та блокади, а не санкції США, є причиною їхніх проблем. Така підтримка від однієї із справді наймогутніших країн світу є дуже важливою для України та хорошим знаком на дипломатичному полі.