За руку з Путіним! Скандал в Європі – гучний заклик: всі за стіл переговорів? Зеленський не чекав!

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг зробив шокуючу заяву. Він, не дивлячись на всі злочини, що скоїла Росія на території України, досі виступає за збереження відкритими каналів діалогу з Росією.

Про це Шалленберг заявив в інтерв’ю агентству АРА наприкінці свого перебування на загальних дебатах ГА ООН у Нью-Йорку.

«Звичайно, ми повинні. У нас також є відповідні платформи, будь-то в ООН чи, наприклад, в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Такі організації ніколи не були клубами однодумців. Цей діалог завжди був дуже складним, навіть за часів холодної війни. Ми не повинні про це забувати», — прокоментував Шалленберг питання про те, чи потрібно більше говорити з Москвою.

Як заявив австрійський міністр, є багато глобальних питань, від клімату до роззброєння, «де ми зможемо досягти прогресу лише тоді, коли будемо говорити з Москвою».

Крім того він визнав, що Російська Федерація здійснює неоімперіалістичну спробу захопити іншу державу.

«З нашої західної точки зору, звичайно, це складно. Росія намагається в неоімперіалістичний спосіб просто захопити іншу державу. Це не та ситуація, коли ми можемо сидіти склавши руки і нічого не робити, адже це питання нашої власної безпеки. Ми живемо за рахунок того, що всі, незалежно від того, чи мають вони ядерну зброю, чи ні, дотримуються міжнародного права», — додав він.

Та на цьому його шокуючі заяви не завершились. Шалленберг вказав на багатополярний світ та «різні центри сили» – Сполучені Штати, Європа, Китай, Росія.

«Думаю, що найважливіше з нашої точки зору – тримати канали діалогу відкритими, говорити на рівних, на основі поваги, а не читати лекції з піднятим вказівним пальцем», — сказав він.

Зазначимо, це вже не вперше представники Австрії відзначаються неоднозначною риторикою в питаннях пов’язаних з наслідками російсько-української війни. Так наприклад канцлер Австрії нещодавно спробував виправдатися за купівлю газу у Росії.

Канцлер нарікнув, що проблему становить побудова нової трубопровідної системи для газу

Австрія поки що не має альтернативи російському газу, але канцлеру країни морально важко купувати паливо країни агресора. «Неприємно з моральної точки зору, але така реальність, що Австрії доводиться купувати російський газ», – про це заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер у циклі інтерв’ю «Літні розмови» місцевого телеканалу ORF.

Він додав, що газ з Росії не дешевший, ніж з інших країн, але трубопровідна система становить серйозний виклик для країни.

За його словами, Австрія продовжує закуповувати газ у Росії нібито за відсутності альтернатив.

«Ми працюємо над розширенням мереж з Італією та Німеччиною. Ми також перебуваємо в контакті з Хорватією», – сказав Карл Нехаммер.

У війні в Україні Нехаммер знову чітко виступив проти російської агресії та підкреслив, що підтримує Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, оскільки також бачить Володимира Путіна військовим злочинцем. «Нейтралітет не означає, що «ми закриваємо очі на злочини», – пояснив канцлер.

Зазначимо й те, що сьогодні Австрія, яка оголошує себе нейтральною країною, є найбільшим імпортером російського газу у Євросоюзі разом із Угорщиною. Основні обсяги через Україну отримує саме Австрія.

За час після того, як Москва розпочала повномасштабну війну в Україні, країни Європи з дивовижною швидкістю зробили крок до зменшення своєї тривалої залежності від дешевого російського газу. При цьому сусідня з Україною Австрія і досі не зробила ніяких рішучих кроків, і на це є низка політичних та економічних причин.

Німеччина, яка перед війною отримувала 55% своїх поставок з Росії, тепер імпортує нуль. Польща, Болгарія та Чехія призупинили або близькі до припинення постачання газу. А Італія зараз стабільно скорочує імпорт і обіцяє звільнитись російського природного газу до кінця цього року.

А от Австрія, яка отримувала майже 80% свого газу з Росії до вторгнення Росії в Україну, у травні все ще отримувала більше половини газу з Росії. А в березні, коли попит був вищий, показник сягав 74%.