Загострення на фронті! Майже 900 обстрілів за добу – є загиблі. Який цинізм – деталі звіту ОБСЄ

На Донбасі 17 лютого міжнародні спостерігачі зафіксували 870 порушень режиму тиші з боку проросійських бойовиків. Ворог найбільше нехтував умовами перемир’я у Луганській області.

Про відповідні дані повідомляється у щоденному звіті Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі, який було оприлюднено 18 лютого 2022 року.

“У Луганській області Місія зафіксувала 648 порушень режиму припинення вогню, зокрема 519 вибухів. За попередній звітний період зафіксовано 402 порушення”, – зазначили в ОБСЄ.

“У Донецькій області СММ зафіксувала 222 порушення режиму припинення вогню, зокрема 135 вибухів. За попередній звітний період зафіксовано 189 порушень”, – додали у звіті.

Зазначимо, що вже сьогодні, 19 лютого, у Донецькій області, під час обстрілу найманцями РФ селища Миронівський, загинув український військовослужбовець. Він отримав осколкове поранення, несумісне із життям. Інцидент стався о 7:00 поблизу населеного пункту. Повідомляється, що загиблий був капітаном Збройних Сил.

Раніше міжнародні спостерігачі заявили, що кількість порушень на Донбасі в останні дні зросла до рівня, аналогічного тому, що спостерігався до вступу в силу домовленостей про заходи щодо посилення режиму припинення вогню у липні 2020 року.

«За останні дні Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) констатувала різке зростання інтенсивності бойових дій уздовж лінії зіткнення на сході України до рівня порушень режиму припинення вогню, аналогічного тому, що спостерігався до набрання чинності домовленості про заходи з його посилення в липні 2020 року», – ідеться в заяві СММ ОБСЄ.

Місія закликала надати безперешкодний доступ спостерігачам до всієї території конфлікту. СММ ОБСЄ також звернулася до сторін конфлікту вжити усіх необхідних кроків для забезпечення зниження рівня напруженості та негайної деескалації.

За останні кілька днів безпекова ситуація на Сході України погіршилась. Через обстріл із боку гібридних сил на Донбасі вранці 17 лютого була пошкоджена будівля дитсадка у Станиці Луганській, постраждали троє працівників закладу, а також – локомотивне депо Кіндрашівська-Нова.

Але от спостерігачам ОБСЄ не вдалося детально ознайомитися з наслідками обстрілу дитячого садка у Станиці Луганській. Місія вказала у своєму звіті, що спостерігачі змогли провести оцінку пошкоджень з відстані приблизно 50 метрів від північно-східного фасаду та близько 30 метрів від південно-західного фасаду пошкодженої будівлі.

У ситуацію втрутився “працівник правоохоронних органів не дозволив спостерігачам наблизитися до місця події, заявивши, що ведеться розслідування”, – йдеться у звіті.