Лукашенко наважиться? Масштабна загроза з Білорусі: навчання чи спроба вторгнення – відомо все!

Білоруська армія проводить військові навчання поблизу з Україною на західних кордонах. Так само, як російська армія до шикокомаштабного вторгнення прикривала свої справжні наміри «плановим» навчанням. 

Влада  Білорусі заявила, що навчання на цих територіях буде продовжено. Президент Лукашенко неодноразово говорив про створення оперативного командування для військ на кордоні з Україною, про купівлю російських С-400 та «Іскандерів» і навіть про створення «народного ополчення». Які наміри переслідує самопроголошений президент, розказав  білоруський військово-політичний оглядач Ягор Лебядко. 

«Дій військово-політичного керівництва Білорусі, більше схоже на підготовку до вторгнення в Україну білоруськими військами. Я все більше доходжу висновку, що заяви білоруської влади про реальність загрози вторгнення України – це не просто пропаганда для бабусь, а що вони справді живуть у цій картині світу», — говорить експерт. 

Теоретично, Білорусь може відправити для наступу в Україну сили спеціальних операцій, де є дві спеціально підготовлені офіцерські роти. Це може бути здійснено лише для проведення розвідки або диверсії, але не більше. Вкрай малоймовірно, що Білорусь зможе піти на масштабне вторгнення, як це робили росіяни — батальйонно-тактичними групами, запевняє  Ягор Лебядко. 

!Складно сказати, коли конкретно було схвалено рішення про операцію проти України, але її підготовка почалася завчасно. Навряд чи Лукашенко про це не знав, тобто він брав участь у плануванні підготовки. Швидше за все, враховуючи наш контингент військ, і досвід у Казахстані, і придушення протестів у 2020 році, на білорусах лежало, швидше, допоміжне завдання.

Умовно кажучи, росіяни захоплюють Чернігів, Київ, Суми чи ще щось, приходять білоруські сили спеціальних операцій, або СОБР, який був задіяний у Казахстані, і виконують функцію поліцейських: десь охоронні, десь робота з населенням”, – додає білоруський військово-політичний оглядач.

Звичайно, коли перші атаки були відбиті, а колони Росгвардії були розбиті, то думка Білорусі про участь у війні різко змінилася. Для цього було достатньо двох-трьох днів. Зараз ймовірність участі білоруських військ можлива лише за сценарію, коли Росія досягне успіху на північних напрямках.

Умовно кажучи, якщо РФ займе південь України, вибудує лінію оборони і зможе знову перекинути сили на північний напрямок, де зуміє досягти успіху – лише в такому випадку участь білоруської армії буде можливою.

Наразі такий сценарій виглядає дуже малоймовірним.