ЗАЛИШОСЬ КІЛЬКА ДНІВ! Окупанти все – повне виведення військ: Путін здався. Виходу нема!

ЗСУ повернули під контроль України Андріївку та Кліщіївку на Донеччині. Зайнявши панівні висоти в районі цих населених пунктів, українська армія матиме можливість спостерігати і за діями противника, і планувати свої подальші дії.

Зазначимо, що саме після звільнення цих населених пунктів для ЗСУ відкрилися можливості для деокупації Бахмута. За словами генерала армії, керівника Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 рр. Миколи Маломужа, відтепер це питання кількох тижнів.

“Перед ЗСУ стояло завдання звільнення Андріївки і Кліщіївки, тому що створюються стратегічні позиції для звільнення Бахмута. Ми дійсно довго просувалися, це були сотні метрів, інколи до кілометру. Але ворог задіяв резерви і тому так швидко не вийшло, як раніше планувалося, щоб “взяти в кліщі” повністю Бахмут і завоювати особливо ті позиції, які сьогодні створюють передумови для знищення угруповання в самому Бахмуті. Це і Андріївка, і особливо Кліщіївка”, — каже він.

Маломуж зазначає, що з одного боку, це охоплення флангів, а з іншого — оперативно вигідні висоти, де ми можемо розміщувати вогневі засоби і наносити удари безпосередньо по угрупованню в самому Бахмуті. Вони там ховаються в підвалах, завалених будинках, інших спорудах, які вже не є потужними захисними спорудами. Тому в даній ситуації вже буде справа часу.

Однак ворог, за його словами, також не змирився з цим.

“Він продовжує контрактакувати, розуміючи значення цих населених пунктів і значення втрати Бахмута. Противник підтягнув ще додатково пів бригади повітряно-десантних військ і танкову артилерію”, — зауважив Маломуж.

“Росіяни сьогодні намагаються відновити позиції в Кліщіївці. Чому так часто була зміна інформації — то Кліщіївка звільнена, то ні, навіть на рівні Генштабу, заступниці міністра оборони Ганни Маляр, допоки нарешті президент Володимир Зеленський не підтвердив це офіційно. Але зранку росіяни знов намагаються вступити в Кліщіївку. Йде потужний складний бій”, — прокоментував генерал.

Маломуж вважає, що наразі утворилася прекрасна ситуація, аби найближчими тижнями поставити перед вибором угруповання росіян в Бахмуті — або залишити його, або вони будуть знищені чи здаватимуться в полон. Якщо вони дійсно будуть продовжувати такі наступальні операції, то шансів у противника точно не буде. Декілька тижнів — їхній максимальний термін.

Тим часом Генштаб повідомляє, що на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили низку атак противника в районі Кліщіївки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіхів не мав. Завдав авіаційного удару в районі Бахмута Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів.
На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили майже 10 атак ворога в районі Мар’їнки. Противник продовжує завдавати авіаційних та артилерійських ударів по населених пунктах.
На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Роботиного.
Водночас, Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території.
Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
Підрозділами ракетних військ уражено 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 зенітно-ракетний комплекс, 6 артилерійських засобів, 1 пункт управління противника.