Зеленський врізав Орбану! Геть з НАТО і ЄС – світовий скандал: Угорщина допригалася! Перші деталі!

Президент України вважає, що поведінка Угорщини та її стосунки з Росією не відповідають статусу союзника НАТО.


Про це він сказав в інтерв’ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам.

“Як розв’язати суперечку з Будапештом? Питання тільки в бажанні Будапешту. Мені здається, існує політична заплутаність політичних еліт в Угорщині. Дуже дивна ситуація, чи може бути країна НАТО за Росію і проти НАТО?”, – сказав Зеленський.

За його словами, не можуть бути союзники НАТО за країну, яка називає НАТО ворогом.

“Я вважаю, що це неадекватна поведінка. Я говорю свою суб’єктивну думку. Союзник це не просто слово, це – зміст. Це союз держав з однаковим поглядом на безпеку, на цінності. По різному ставляться до певних моментів, але є договір союзників, які захищають один одного і відповідні цінності”, – сказав президент.

“І якщо всі союзники кажуть, що Росія нас називає ворогом, ми повинні ставити Росію на місце, то не може одна держава сказати – ні, Росія наш союзник. Так не може бути. Значить ти вже не союзник Альянсу. І тому, якщо ти де-юре союзник, а де-факто працюєш проти, то ти не маєш радити Україні йти або не йти в НАТО. І ти не маєш робити перепони”, – додав він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив обурення заявою генерального секретаря НАТО під час візиту до Києва про те, що Україна у майбутньому має стати членом Альянсу.

Раніше Орбан назвав Україну “фінансово неіснуючою”, нарікаючи, що Європа допомагає їй фінансувати багато базових потреб, та заявив, що без цієї підтримки “війна одразу закінчиться”.

Крім того, партія влади “Фідес” провалила проєкт резолюції, яка б закликала арештувати президента Росії Владіміра Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС).

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зробив чергову скандальну заяву про Україну. Він стверджує, що Україна не здатна фінансувати себе.

На його думку, від Брюсселя не варто очікувати “прориву в наданні допомоги для стримування воєнної інфляції”.

При цьому він стверджує, що Україна не здатна фінансувати свої потреби, а війна нібито продовжується лише за рахунок коштів партнерів.

“Україна в фінансовому сенсі неіснуюча країна. Вона не може себе фінансувати. Питання в тому, збережемо ми Україну чи ні. Як тільки ми кажемо “ні”, тоді війна закінчується”, – сказав угорський прем’єр.

Додамо, під час свого візиту в Угорщину Папа Римський Франциск закликав угорців не зачиняти двері перед мігрантами і тими, хто «чужий або несхожий на нас».

Заява понтифіка під час меси просто неба 30 квітня виглядала як м’яка критика прем’єр-міністра Віктора Орбана, який підтримує антимігрантську політику.

Десятки тисяч людей зібралися в столиці Угорщини Будапешті, щоб побачити папу Франциска в останній день його триденного візиту до Угорщини.

Орбан, який був присутній на месі, раніше заявляв, що не дозволить перетворити Угорщину на «країну іммігрантів». Його уряд побудував паркан на кордоні з Сербією, щоб не допустити мігрантів.

Напередодні понтифік застеріг Угорщину від байдужості, подякувавши за прийняття українців, незважаючи на політику Орбана.

Папа Римський наголосив на «потребі відкритості по відношенню до інших», застерігаючи від «замикання в собі».

Уряд Угорщини – відійшовши від своєї звичайної позиції проти біженців – прийняв тих, хто тікає від війни, яку Росія розв’язала проти України.

Водночас Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта давно демонструє своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.