Зі слізьми на очах! Зеленський розчулив: у День пам’яті жертв голодоморів. Разом з Першою Леді – пам’ятаємо

У День пам’яті жертв голодоморів Президент Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською взяли участь у заході зі вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, який відбувся в Національному музеї Голодомору-геноциду.

Президентське подружжя поклало до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» символічні композиції з колосків.

Пам’ять жертв голодоморів також ушанували керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку».

Присутні на церемонії діти передали Главі держави та першій леді запалені лампадки, які Володимир та Олена Зеленські встановили на Алеї чорних дощок.

Президент і перша леді також відвідали Національний музей Голодомору-геноциду, де ознайомилися з його експозицією.

Президент Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів заявив, що до 90-х роковин Голодомору, які відзначатимуться в листопаді 2022 року, буде збудовано другу чергу музею Голодомору.

” І це питання не лише обов’язку, поваги чи честі. Це питання нашого з вами існування. Бо щойно зникне пам’ять про мільйони померлих і ненароджениx українців, зникнемо ми самі. Загинемо ми самі. Як нація, як суспільство, як держава. Як люди”, – наголосив президент. 

“Ми фактично завершили реконструкцію першої черги музею Голодомору. Наступного року виповнюються 90-ті роковини цієї страшної трагедії. І до цієї дати ми маємо збудувати другу чергу історично важливого музею”.

“Яка точна кількість загиблих українців? Чи зможемо ми колись її встановити? Якої правди ми досі не знаємо? Чи зможемо ми колись про неї дізнатися? Як могла влада тоді з усім цим жити й роками, десятиріччями приховувати злочини? Чи зможемо ми колись про них забути? Відповідь на це питання ми знаємо – ні. Ми ніколи й нізащо не забудемо наших предків, які загинули в 1921, 1922 й 23-му роках. У 1946 й 1947. І в найстрашніші, влаштовані тоталітарним сталінським режимом 1932 і 1933 роки – роки Голодомору-геноциду”, – сказав Зеленський. 

Зеленський додав, що українці, як народ, пережили жах Голодомору і вижили. 

“Ми досі не знаємо імен багатьох українців, померлих від Голодомору. Він знищував цілі родини, вулиці, села. Тож немає в кого спитати. Але він не зміг знищити нас остаточно. Тож є кому це пам’ятати. І є кому передавати пам’ять наступним поколінням. Про те, що жах під назвою “Голодомор” до цього не описував жоден словник. Бо жоден правитель до цього не зміг вигадати подібного звірства. Ми як народ пережили цей жах. Ключове слово – пережили. І перемогли. І безневинні жертви голодоморів заморені, замордовані, але не забуті!”, – сказав очільник держави. 

Президент зазначив, що підписав указ про це та про низку інших заходів.

Зокрема, йдеться про організацію у 2023 році Міжнародного форуму до 90-х роковин Голодомору, забезпечення із залученням Національної академії наук України подальшого дослідження теми голодоморів першої половини XX століття в Україні (Голодомору 1932–1933 років, голодоморів 1921–1922, 1946–1947 років), зокрема стосовно осіб, причетних до їх організації та здійснення, продовження робіт із формування Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, встановлення осіб, які рятували людей від голоду, проведення інформаційної кампанії з поширення об’єктивної інформації про події, пов’язані з голодоморами, вчиненими комуністичним тоталітарним режимом.

Міністерству закордонних справ України доручено продовжити роботу щодо визнання іноземними державами і міжнародними організаціями Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом Українського народу.