Знову! Напад на базу США, вони перейшли всі межі. Трамп цього не стерпить, буде відповідь

Військова база “Балад” в Іраку, на якій розташовуються американські військовослужбовці, в неділю, 12 січня, піддалася ракетному удару.

Як мінімум 8 мінометних бомб упало на територію, 4 іракських військових поранено. Про це повідомило агенство Reuters, посилаючись на два військових джерела. Ніхто з військових США не постраждав.

Водночас CNN зазначає, що сил очолюваної Сполученими Штатами міжнародної коаліції на авіабазі не було. Бомби, як ідеться в повідомленні, впали на злітно-посадковій смузі всередині бази.

Додамо, база “Балад” розташована приблизно за 80 кілометрів на північ від Багдада. Вона є базою для американських військових інструкторів, радників і представників компанії, що займаються технічним обслуговуванням американського винищувача F-16.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за обстріли.

Водночас, журналістка Елізабет Хагедорн повідомила у твітері, що база була атакована 8 ракетами системи залпового вогню “Катюша”.

США зажадали покарання винних у нападі на військову базу “Балад”. Помпео заявив, що порушення суверенітету Іраку повинні бути зупинені.

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що він “розгніваний повідомленнями про новий ракетний удар по іракській авіабазі”.

“Молюсь за швидке одужання поранених і закликаю уряд Іраку притягнути до відповідальності винних у нападі на іракський народ. Ці порушення суверенітету Іраку групами, які не підтримують іракський уряд, повинні бути зупинені”, – написав він.

До слова, Президент Ірану Хасан Рухані наголосив, що Сполучені Штати Америки є відповідальними за неспокій у регіоні. Водночас, за його словами, офіційний Вашингтон своєю присутністю спровокував гнів серед народів.

Відповідну заяву Рухані зробив під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Швеції Стефаном Левеном, передає іранська державна інформаційна агенція IRNA. Так, іранський лідер закликав “засудити злочини США”.

“Американці є відповідальними за останні події в регіоні, і ми всі повинні чітко засудити злочини США”,– зауважив політик.

На його переконання, військова присутність США в регіоні та вбивство генерала Сулеймані зробили його неспокійним і спровокували гнів народів.

Також він зазначив, що іранську атаку на базу США в Іраку було проведено відповідно до статті 51 Статуту ООН і вона не є злочином. Рухані підкреслив, що проблеми Близького Сходу повинні вирішувати тільки країни цього регіону шляхом політичного діалогу та з повагою суверенітету кожної держави.

“Ми всі повинні об’єднатись і повернути безпеку в регіон, а також дозволити миру запанувати в регіоні. Ми повинні не допускати таких жахливих подій деінде в світі”, – заявив іранський президент.