Знищити під нуль! Переполох в морі – ЗСУ наважились? Калібри в небо: коїться страшне, дочекалися!

Успішний наступ українських сил на південному напрямку зруйнує всі стратегічні здобутки російської армії. Зокрема, йдеться про знищення бази Чорноморського флоту РФ. Про це в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“Внаслідок успішного наступу на південному напрямку і виходу до узбережжя Азовського моря ми фактично руйнуємо, як я вже казав, всі стратегічні здобутки. А це – і так званий сухопутний кримський коридор, і забезпечення противника водою з північно-кримського каналу, і фактичне перетворення Криму з непотопляємого авіаносця РФ на мішень для українських сил і засобів вогневого ураження. Фактично йдеться про знищення бази Чорноморського флоту РФ. Вони будуть мішенями, і їх утримувати буде небезпечно для російського Чорноморського флоту. Власне, за деякою інформацією, йдеться про переведення ударних сил та засобів ЧФ Росії із Криму до портів північного Кавказу, які зараз контролюються Росією. Утримати Крим у такій ситуації буде дуже складно. Ми виявили вразливість Кримського мосту”, – сказав експерт.
За словами Грабського, коли усі порти Криму будуть під вогневим контролем України, для Росії утримати півострів стане проблематичною ситуацією.
“Коли ми говоримо про порти, якщо ми беремо їх під вогневий контроль, то питання масового заходу суден Росія не зможе собі дозволити. Будь-яке переміщення кораблів, які будуть вразливою мішенню, можна буде дуже сильно обмежувати. Таким чином, утримання Криму стає для росіян надзвичайно проблематичною ситуацією. Вони нічого не зможуть зробити на цьому напрямку. Бо їхні морські підрозділи просто нездатні забезпечити контрудари на цьому напрямку”, – вважає він.
Експерт додає, що неудача на цьому напрямку стане для Кремля стратегічною поразкою. Диктаторський режим, на його думку, після цього стане дуже ослабленим.
“Маючи на своєму озброєнні протикорабельні ракети (українська армія – ред.), можемо впливати на противника, який перебуває на великій відстані, не наражаючи на небезпеку свої підрозділи та ударні засоби. І крім того, треба розуміти вартість озброєння. Співвідношення вартості протикорабельних ракет проти кораблів ЧФ є неспівставним. Таким чином, ми говоримо про стратегічну поразку Росії на Чорному морі. Кремлівський режим може це пережити, але він буде дуже ослаблений на цьому напрямку”, – сказав Грабський.
Раніше стало відомо, що Російські окупанти на півдні України можуть здійснити масштабний “жест доброї волі” у разі контрнаступу ЗСУ в Запорізькій області. Про це розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua.
Коментуючи можливість подальшого виведення російського окупаційного контингенту, так званого “жесту доброї волі”, Снєгирьов зазначив, що росіяни зараз розглядають можливість контрнаступу ЗСУ на Запорізькому напрямку як одну з пріоритетних.
“Відповідно, якщо ЗСУ вдасться деокупувати Мелітополь, тоді питання щодо перебування російського контингенту на лівому березі Дніпра риторичне. Фактично, росіяни будуть відрізані від баз постачання. Мелітополь – ключова логістична складова – дві автодороги і залізниця, якими перекидається особовий склад, спорядження, військова техніка для потреб окупаційних військ не тільки в Запорізькій і Херсонській області, але й в Автономній Республіці Крим”, – пояснив він.
За словами експерта, після того, як минулого тижня Збройні сили України завдали точкового удару по російській колоні на Чонгарському перешийку, “стало зрозуміло, що ми тримаємо під контролем не тільки лівий берег Дніпра, Херсонщину, але й фактично ворота в Крим”.

“І за цих умов подальше перебування росіян стає більш проблематичним. Правий берег, який контролюють ЗСУ, вище, ніж лівий, де знаходяться росіяни. Ми їх фактично розстрілюємо, враховуючи, що тактико-технічні характеристики зброї, наданої нам нашими західними партнерами, вдвічі перевищують аналогічні зразки російського озброєння. Тому шанси у них мінімальні”, – переконаний він.
Як зазначив Снєгирьов, ми раз по разу чуємо повідомлення з Херсонської і Запорізької областей про удари по місцях накопичення техніки, казармах з особовим складом, складах з БК.
“Це той самий сценарій деокупації – так звані каскадні операції. Першим етапом є нанесення ударів по місцях накопичення, другий – взяття під контроль логістичної складової, а це дороги, мости та все інше. І третє – безпосередня військова операція”, – пояснив експерт.
На його думку, сьогодні можна говорити про другий етап деокупації – взяття під вогневий контроль локацій, доріг.
“Створюються умови, коли утримання територій неможливе за рахунок відсутності ротації, підвезення БК і паливно-мастильних матеріалів. Тому в нас є підстави для стриманого оптимізму щодо подальших “жестів доброї волі”, – додав Снєгирьов.