ЗРАДНИКИ В РАДІ! Прізвища назвали: та це ж топ-посадовці! Зеленський помножить на нуль – масштабна чистка!

Починаючи з повномасштабного вторгнення, до Реєстру зрадників увійшли майже 1370 осіб, з них 96 — це народні депутати усіх скликань парламенту. З 36 народних депутатів, які обиралися більше трьох скликань, четверо отримали мандати понад шість разів: Андрій Деркач, Сергій Ківалов, Петро Симоненко та Нестор Шуфрич.

Андрій Деркач виявився найдовше з них у Реєстрі, бувши народним депутатом протягом III-IX скликань. Він кандидував тричі як самовисуванець, двічі від Партії регіонів, Соціалістичної партії України та виборчого блоку «За Єдину Україну!». У 2023 році НАБУ і САП внесли справу до суду щодо Андрія Деркача за звинуваченням у державній зраді та незаконному збагаченні. За результатами слідства було встановлено, що він отримав щонайменше 567 тис. доларів від російських правоохоронних та розвідувальних органів за підривну діяльність проти України. Також у 2023 році Деркача позбавили українського громадянства та депутатського мандату.

А от, до прикладу, лідер комуністів Петро Симоненко був депутатом протягом II-VII скликань від КПУ. Органи правопорядку встановили, що під час окупації Київщини Симоненко втік до Росії у супроводі спецназу РФ. Пізніше його призначили заступником голови «Центрального комітету міжнародного комуністичного об’єднання «Союз комуністичних партій – Комуністичної партії Радянського Союзу».

Ексрегіонал Сергій Ківалов, відомий як «Підрахуй», був нардепом протягом IIІ-VIIІ скликань, а також ексголовою ЦВК у 2014 році. У лютому 2013 року російський лідер путін нагородив медаллю Пушкіна Сергія Ківалова за «великий вклад у збереження, популяризацію російської мови та культури».

У 2015 році проти Ківалова поновили кримінальне провадження за статтею посягання на територіальну цілісність. Підставою стала стаття «Пора готувати Конституцію для Одеської області», опублікована Ківаловим у тижневику “2000”. За інформацією “Української правди”, Сергій Ківалов відвідав Молдову та таємно зустрівся з митрополитом Кишинівським Володимиром. За даними джерел УП у розвідці, Росія розглядала Ківалова як одного з можливих гауляйтерів у разі окупації Одеси.

Ще один нардеп від забороненої ОПЗЖ, який обирався протягом шести скликань — Нестор Шуфрич. Наразі він перебуває в СІЗО. У вересні 2023 року Шуфрича зняли з посади голови Комітету ВРУ з питань свободи слова. Шуфрича підозрюють у державній зраді.

Нагадаємо, що за час функціонування парламенту 9-го скликання, 14 нардепів, що фігурують у Реєстрі зрадників, достроково припинили свої повноваження. Восьмеро з них подали заяви на складання депутатського мандата, тоді як ще п’ятьох позбавили українського громадянства. Народний депутат Олексій Ковальов втратив мандат через трагічну смерть — його життя було позбавлене влітку 2022 року на окупованій Херсонщині.

Варто відзначити, що лише 10 народних депутатів поточного скликання отримали офіційні підозри від правоохоронних органів. Найбільше представників Реєстру серед депутатів фігурує на V-VII скликаннях парламенту від Партії регіонів та Комуністичної партії України.

Крім того, в поточному скликанні парламенту найбільше представників Реєстру від ОПЗЖ, члени яких продовжують дестабілізувати ситуацію в країні та грати на руку ворогу.

Наприклад, ексспівголова ОПЗЖ та керівник депутатської групи ПЗЖМ, нардеп Юрій Бойко навіть не отримав підозру в злочинах проти національної безпеки.