ЗСУ прорвались! Фронт все – колони до Маріуполя: на це чекали місяцями. Контрнаступ в дії!

Збройні Сили України вибили російських окупантів з деяких передових позицій на Вугледарському напрямку. Це – дуже гарні новини.

Про це українському телеканалу розповів полковник ЗСУ в запасі, військовий експерт і льотчик-інструктор Роман Світан. За його словами, українські військові покращили свої позиції північніше Володимирівки, що біля Вугледара. Там вдалося звільнити понад 2 квадратних кілометри території.

Як наголосив Світан, такі просування – це місцеві локальні рухи українських військ з покращення ситуації на цій ділянці фронту. Це дозволить підрозділам краще захищатися від російських загарбників.

Зауважте! Російські окупанти неодноразово зазнавали катастрофічних невдач поблизу Вугледара, де їхня бронетехніка регулярно підривалася на протитанкових мінах. До прикладу, 13 лютого речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський повідомляв, що за тиждень окупанти втратили там близько 130 одиниць бронетехніки.

Також такі просування варто сприймати як розширення плацдарму для подальшого наступу. Він може початися як на Вугледарському напрямку, так і на будь-якій іншій ділянці фронту.

“Українські військові також розсунули плацдарм для подальшого наступу в бік Волновахи. Але не обов’язково на неї. Там є 3 – 4 напрямки, куди можна наступати. На саму Волноваху; дещо західніше від неї у бік Урзуфа. Також можна рухатися до Оленівки в бік траси Донецьк – Новоазовськ чи одразу виходити східніше Маріуполя”, – зауважив Світан.

Якщо ж Збройні Сили України зможуть вийти на схід від Маріуполя, то взагалі опиняться практично поблизу державного кордону. Як припустив Світан, також не варто відкидати можливість із виходом на територію Росії поблизу Таганрога.

Світан підкреслвив, що найближчим часом наші війська будуть здійснювати прорив фронту.

«Ті механізми, які були задіяні ЗСУ: рух військ, розвідка боєм, розгортання, переміщення – це робиться тільки перед проривами. Найближчим часом буде кілька проривів», – сказав Роман Світан в коментарі українським ЗМІ.

Серед можливих напрямків контрнаступу військовий експерт називає наступні: вздовж Сіверського Донця у бік Луганська, з-під Вугледара на Маріуполь, з Оріхова на Мелітополь та з Гуляйполя на Бердянськ.

Але звісно, останнє слово за вищим військовим керівництвом.

«Залежно від завдань, від задуму Верховного Головнокомандувача, буде обрано один основний та пара другорядних напрям.

В свою чергу Олександр Войтко, військовослужбовець ЗСУ, зазначив, що ворог на Вугледарському напрямку переважно перебуває у захисті та не здійснює масштабних атак

Про це він розповів в ефірі українського телеканалу.

“Є інформація, що на Вугледарському напрямку ворог не здійснює масштабних атак, перебуває більш у захисті, артилерією обстрілює місто та позиції ЗСУ. А наші підрозділи за можливості на тактичному рівні контратакують противника. Нещодавно трохи східніше від Вугледара, північніше села Володимирівка, російські окупанти втратили низку своїх позицій, але це бої тактичного рівня”, – розказав військовослужбовець ЗСУ.

Олександр Войтко додав, що основними силами противника, які зараз протистоять ЗСУ на Вугледарському напрямку, залишаються 155-та та 40-ва бригади морської піхоти РФ, які вже втратили значну частину свого професійного складу.

“Ворог поповнював свої війська на цьому напрямку навіть матросами тихоокеанського флоту, які потрапляли у наш полон. Також після того, як загарбники зазнали значних втрат у ході масштабних штурмів, їм присилали різні добровольчі та козачі формування”, – підкреслив Войтко.