ЗСУ вже в Херсоні? Термінове звернення Міноборони – котел для міста: ЗСУ вдалось. Переможемо!

ЗСУ Вже в Херсоні? Що відомо на цей момент

Першим про захід до міста українських сил повідомив колишній нардеп Віталій Купрій, пославшись на два незалежні джерела. За його словами, українські військові зайняли чотири вулиці Херсона та продовжують наступ.

Що говорять офіційно

Під час сьогоднішнього ефіру на каналі Фейгін Live Марк Фейгін поставив запитання раднику голови ВП Олексію Арестовичу, чи справді українські ДРГ уже вийшли до околиць Херсона?

Відповідь була лаконічною та інтригуючою: “Не підтверджуємо і не спростовуємо. Погляньмо, що буде далі”

У той же час Українські захисники рішуче просуваються у напрямку Херсона. Однак будь-яку інформацію щодо цього слід поширювати дуже обережно, щоб не нашкодити нашим захисникам. Як пояснила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, інформація про звільнення чи втрату населеного пункту, надана до завершення операції, вважається некоректною і шкодить ЗСУ.

Так буває, що маленька дитина, через неможливість усвідомити наслідки, може задушити у щирих міцних обіймах кошенятко чи іншу тваринку.
Навіть якщо у вас є свої джерела інформації на фронті, не треба писати у соцмережах деталі військових операцій ЗСУ. Тим більше, що джерела на тактичному рівні не володіють всією ситуацією вцілому, бо мають уяву лише про фрагмент.

От зараз двоє колишніх нардепів і один чинний почали писати про зброю, яка застосовується на Херсонському напрямку, про хороші новини з Херсона, про зайняті вулиці в Херсоні тощо. І цим шкодять ЗСУ. Інформація про звільнення чи втрату населеного пункту, надана до завершення операції, вважається некоректною. Дочекайтесь офіційної інформації від Генерального Штабу.

Так, під час війни військова інформація свідомо подається з запізненням у часі – таке правило інформування в умовах воєнного стану. Воно обумовлено військовою доцільністю під час проведення операцій та заходами безпеки. Це означає, що розголошення або спотворення інформації про деталі військової операції до того, як про це заявили офіційні джерела (Міноборони або ЗСУ), – завдає шкоду нашим Збройним Силам та ускладнює виконання поставлених завдань.

Зазначимо, що З кожним днем події на фронті біля тимчасово окупованого росіянами Херсону стають все цікавіше. Про те, що відбувається на херсонському напрямку, розповів австрійський військовий аналітик Том Купер в колонці на medium.com. За його інформацією, на цей час українські захисники намагаються вивести останніх росіян з Хрещенівки і Золотої Балки. Крім того, як зазначив експерт, ЗСУ вийшли на північну сторону Снігурівки та намагаються вибити росіян з їхніх укріплень у Новопетрівці.

“Після зачистки Киселівки в останні два дні українці дійшли до Клапаї (в 7-8 км від Херсона) і відбили контратаку росіян на Олександрівці, втримали Станіслав і рвуться на широку Балку. Тим часом 49-а САА зазнала достатньо втрат, щоб відвести більшу частину 10-го армійського корпусу з Північної Херсонської області ближче до міста по західному/правому березі Дніпра”, – зазначив Купер.

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України генерал Микола Маломуж зазначає, що зараз російські війська перекидають з південних напрямків на Донбас, де точаться запеклі бої. На його думку, захисники можуть скористатися шансом та деокупувати Мелітополь і Херсон. Про це він розповів під час телемарафон. Маломуж зауважив, що саме на цих напрямках, разом з Запорізьким, ЗСУ й проводять зараз контратакуючі дії.

“Їхнє (росіян – ред.) завдання зараз – захопити Донбас, а потім перейти на південь. Ми ж використовуємо цю ситуацію і завдаємо ударів по південних напрямках: Херсонський, Запорізький, Мелітополь. Це дуже правильні дії”, – сказав генерал.

На його думку, в цих регіонах потрібно бити з тилу і з флангів. Тоді захисники будуть мати можливість не звільняти окремі населені пункти, а робити масштабні прориви.

“От якби біля Херсона ми пробили б лівий фланг, то створили б умови для оточення міста та втечі противника. Так само по Мелітополю. Так само і по іншим російським угрупованням, які зараз уже ослаблені”, – пояснив генерал.

Він зазначив, що і Мелітополь, і Херсон краще брати у кільце, позаяк це міста з більшою забудовою та великою кількість цивільних, які все ще там залишилися.

“Ми не повинні в лобову штурмувати міста, і тим більше квартали, де проживають люди. Тобто потрібні не прямі штурмові атаки по Херсону та Мелітополю, а операції з оточення супротивника у наближенні до Херсона і Мелітополя. Там, де є передумови для оточення”, – додав генерал.