Зустріч з Путіним! Вже офіційно – звернення до диктатора: все вирішиться. Перші деталі – Байден йде ва-банк!

Президент Володимир Зеленський запропонував провести трьохсторонній саміт із президентом США Джо Байденом та президентом Росії Володимиром Путіним стосовно деескалації військового напруження з російськими військами.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в розмові експослом США Джоном Гербстом на Youtube-каналі Atlantic Council.

“Президент Зеленський запропонував президенту Байдену провести трьохсторонню зустріч із Путіним у найближчий час. Можливо, через відеозв’язок. Ми чекаємо реакції від російської сторони, але я можу сказати, що американці проявили певний інтерес до нашої пропозиції”, – заявив Єрмак.

Єрмак додав, що російська сторона затягує проведення дипломатичних перемовин на різних рівнях перемовин.

Зокрема, за його словами, є бажання й пропозиції проведення саміту “Нормандської четвіри” від трьох сторін – України, Німеччини та Франції, проте Росія не реагує та затягує проведення саміту.

Попри усі ультиматиму, негативи та ігнорування країни-агресора, ми таки будемо у НАТО.

Андрій Єрмак заявив, що Україна “абсолютно готова” до вступу в НАТО.  Україна показала свою принциповість та готовність приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Про це Єрмак сказав під час дискусії в Атлантичній раді сьогодні.

“Я думаю, зараз час, коли треба бути дуже чесними, транспарентними щодо перспектив України в НАТО. Упродовж певного періоду Україна показала свою принциповість, що ми абсолютно готові бути членом НАТО”, – зазначив керівник ОП.

За його словами, Україна розраховує отримати конкретні терміни щодо членства в НАТО на саміті влітку.

Не дивно, що такі рішення прийнялись та обговорились саме після сьогоднішньої масштабної кібератаки на всі державні онлайн-ресурси.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив кібератаку на сайти українських держорганів і повідомив, що Альянс найближчим часом підпише з Україною угоду про посилення кіберспівпраці. Його заяву опубліковано на сайті НАТО.

Столтенберг зазначив, що НАТО вже багато років тісно співпрацює з Україною, допомагаючи їй посилити кіберзахист, кіберфахівці Альянсу обмінюються з українськими колегами даними про шкідливу діяльність хакерів, а експерти союзників НАТО співпрацюють з українською владою на місцях. Він запевнив, що НАТО продовжить «рішучу політичну та практичну підтримку України».

«Найближчими днями НАТО та Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівпраці, що включає доступ України до платформи НАТО з обміну інформацією про шкідливі програми»,— сказав генсек НАТО.

Раніше глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС мобілізує всі ресурси, щоб допомогти Україні впоратися з кібератакою.

У Німеччині також повідомили, що готові підтримати Україну після атаки хакерів.

У ніч на 14 січня в Україні відбулася масштабна хакерська атака на сайти держструктур: не працювали сайти МЗС України, МВС, ДСНС, низка інших відомств, а також портал Дія. За даними Держспецзв’язку, постраждали близько 70 сайтів держорганів регіонального та загальнонаціонального рівня.

Хакери залишили однаковий текст українською, польською і російською мовами. У повідомленні стверджувалося, що всі особисті дані українців завантажено в спільну мережу, а інформація на комп’ютері знищується та не підлягає відновленню. У СБУ це спростували і запевнили, що витоку персональних даних через кібератаку не сталося. Також зазначили, що більшість постраждалих державних ресурсів вже відновлено, а інші будуть доступні найближчим часом.

Нагадаємо, що в кінці грудня газета The New York Times повідомляла, що Росія може готувати кібератаки на українську енергомережу та українські держоргани. Її прогнозували після православного Різдва — наприкінці першого тижня січня.

За даними газети, США і Велика Британія відправили в Україну фахівців з кібербезпеки, які мають допомогти підготуватися до можливого наступного кроку президента РФ Володимира Путіна — кібератак.

«За оцінками американської розвідки, мета РФ — виставити президента України Володимира Зеленського некомпетентним і беззахисним та, можливо, дати привід для вторгнення», — сказано в матеріалі.

Голова дослідницької групи Silverado Policy Accelerator у Вашингтоні Дмитро Альперович заявив, що йдеться про широкомасштабну кампанію, спрямовану проти державних органів України.

За даними NYT, якщо кібератака буде, вона може статися після православного Різдва — наприкінці першого тижня січня.

Газета також нагадала, що наприкінці 2015 року російські хакери здійснили кібератаку на енергомережі України і по черзі відключали електростанції. За рік кібератака повторилася у Київській області.