Звернення Генштабу! Це тільки початок – операція в Криму почалась? Масовані удари!

Вибухи, які напередодні пролунали у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму та пошкодили залізничні колії, мали на меті зупинити повністю або частково логістичне забезпечення угруповань противника у тимчасово захоплених Мелітополі та Херсоні. 


Про це під час брифінгу “Трансформація Ракетних військ і артилерії Збройних Сил України” повідомив т.в.о. начальника Головного управління бойових ударних систем Генштабу ЗСУ полковник Сергій Баранов. 

Відповідаючи на питання, чи вплинуть вибухи у Джанкої на постачання ворогом боєприпасів до ТОТ Криму та інших територій України, Баранов сказав:  

«Що стосується Джанкоя, то Чорноморському флоту – ні, бо інші залізничні вузли ще знаходяться, зокрема, Сімферополь, ближче до баз чорноморського флоту. А що стосується нашої території – так. Джанкой є одним із вузлів, які є на гілці логістичного шляху, який, наприклад, йде до Мелітополя або до Херсона. Тому одна з причин нанесення такого ураження була якраз або повне зупинення, або перешкоджання логістичному забезпеченню тих угруповань противника, які знаходяться на нашій території», – повідомив Баранов. 

Водночас за його словами використання західної артилерії позбавило російські війська можливості вести контрбатарейну боротьбу. 

“Я можу сказати, що і навіть досі контрбатарейної боротьби як такої у противника немає на сьогодні. Саме в класичному розумінні. Оскільки за наявності у нас натовських зразків, вони не можуть дістати нашу артилерію”, – сказав він на брифінгу в Military Media Center у вівторок. 

За словами Баранова, коли з червня 2022 року українська армія почала отримувати артилерію зразків НАТО і почала її освоювати, з’явилася можливість вражати цілі на більшій відстані. 

“Це відсунуло артилерію противника також углиб, він уже не міг так якісно проводити контрбатарейну боротьбу”, – зазначив він. 

У Генштабі також назвали основні напрями трансформації ракетних військ і артилерії: розвиток самого озброєння ракетних військ і артилерії; розвиток систем управління; зміна системи підготовки та підходів до неї. 

“Ми використовуємо інструкторів, які мають бойовий досвід, знають, що необхідно на передовій”, – сказав Баранов. 

Він зазначив, що для поліпшення гармат активно залучають українську промисловість. Водночас українська армія досі частково використовує зразки артилерії, розроблені ще за радянських часів. 

Тим часом як повідомляють в оновленому зведенні Генштабу, російська федерація продовжує збройну агресію проти України, зосередивши основні зусилля на спробах повної окупації Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та на Авдіївському напрямку. 

Російський агресор продовжує застосовувати звичну для нього тактику терору цивільного населення, обстрілює житлові квартали, а також об’єкти критичної інфраструктури. 

За добу противник завдав 4 ракетних та 24 авіаційних удари, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Існує загроза завдання ворогом ударів по всій території України. 

На Бахмутському напрямку ворог продовжує ведення наступальних дій, проте втрачає наступальний потенціал. Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. 

Російська федерація не відмовляється від загарбницької війни, не зважаючи на численні жертви. Постійно вживає заходів для поповнення втрат живої сили. Так, в одній із військових частин, що дислокується у Краснодарському краї, проводиться активна робота зі строковиками, щодо підписання ними контрактів. Військовослужбовцям, які погоджуються на підписання контрактів, прогнозують відрядження до України на серпень 2023 року. 

Протягом доби Авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт противника.