Звичайне варварство: в МВС розповіли, чому Росія півтора роки ховала полонених українців

Влада РФ не підпускали українських консулів до політв'язнів Микола Карпюк та Станіславу Клиху для того, щоб приховати їх важкий стан після тортур у СІЗО.


Про це 27 жовтня на брифінгу в Києві заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба, повідомляє Корупція Інфо з посиланням на Укрінформ.

"Очевидно, що фізично вони (Карпюк і Клих. – Ред.) Знаходилися в тому стані після тортур, що українські консули зафіксували б це і зробили надбанням громадськості. Тобто людей замучених ховали від українських очей, від очей українського консула для того, щоб привести в стан, коли їх вже можна буде показувати світу ", – підкреслив Кулеба.

Він зазначив, що у нього немає інших слів, окрім як констатувати "абсолютно варварські дії російської сторони".
Дипломат повідомив, що на даний момент на території РФ офіційно міститься десять українських політв'язнів і МЗС проводить системну роботу, щоб історія кожного з них стала відомою міжнародному співтовариству, щоб спільними зусиллями вимагати їх звільнення.

"З минулого року більше 200 офіційних заяв, зустрічей і розмов було проведено для того, щоб змінити позицію РФ її ставлення до наших ув'язнених", – сказав дипломат.


За його словами, зараз можна говорити про абсолютно цілеспрямованій політиці РФ відносно українських політв'язнів, оскільки простежується єдиний почерк відносно них, зокрема, в одному випадку російська сторона не повідомляла Україну про перебування українців під юрисдикцією Росії.