5 хвилин тому! Натовп оточив тюрму – прорвались всередину: Саакашвілі все. Переворот – Грузію трясе!

Поблизу тюрми 4 жовтня зібралися сотні прихильників третього грузинського президента Михайла Саакашвілі. Вони вимагають його звільнення та зняття всіх обвинувачень.

Більшість із них приїхали з різних куточків країни. Колони автомобілів з державними прапорами, які слідували до місця проведення акції, зранку можна було помітити як у західній, так і в східній частині Грузії.

Демонстранти встановили поблизу в’язниці велику сцену, з якої, як очікується, до учасників мітингу будуть звертатися політичні лідери.

У натовпі можна помітити прапори:

  • України;
  • Азербайджану;
  • Євросоюзу;
  • НАТО.

Деякі тримають в руках плакати з написами “Ні політичному переслідуванню!”, “Свободу Міхаілу Саакашвілі” та інші.

До мітингу також приєдналися співробітники організації “Офіс простих рішень і результатів”, створеної в Україні з ініціативи Саакашвілі. Вони прибули до Грузії спеціально, щоб підтримати політика.

До слова, екс-президент Грузії заявив, що «дні нинішнього грузинського уряду полічені». Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі, якого 1 жовтня було затримано працівниками правоохоронних органів після повернення на батьківщину, написав лист з-за ґрат.

Звернення колишнього глави держави до своїх прихильників було опубліковано на його сторінці у Facebook.

«У нас чудові результати на останньому референдумі. Цей уряд завжди легко вигравав місцеві вибори, зазвичай їм не потрібно ніяких додаткових зусиль, не було потрібно ніякого додаткового напруження. Коли вони думали, що люди нарешті зламані, у кожному великому місті проводиться другий тур виборів, у деяких з цих міст їх випереджає Єдиний національний рух. Це означає тільки одне — ми не тільки не здалися, а й боролися ще наполегливіше. Дні уряду Грузинської мрії полічені. Я пишаюся вами!» — написав Саакашвілі.

Минулими вихідними у Грузії пройшли вибори органів місцевого самоврядування.

Громадяни вибирали 64 мерів, а також 2068 членів 64 сакребуло — міських і муніципальних зборів (як за пропорційною, так і за мажоритарною системою).

За попередніми даними ЦВК, 46,68% виборців підтримали правлячу партію Грузинська мрія.

У цей же час український консул відвідала Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарному закладі у грузинському місті Руставі, його стан задовільний. Про це у коментарі Укрінформу заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

“Український консул сьогодні відвідала громадянина України Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарному закладі міста Руставі в Грузії. Стан Міхеіла Саакашвілі задовільний, скарг на умови утримання він не висловлював”, – зазначив речник.

Ніколенко додав, що МЗС та посольство України в Тбілісі продовжать надавати Саакашвілі консульську і правову допомогу як українському громадянину. Консул також взаємодіє з його адвокатами.

Варто також зазначити, що Грузія не має наміру передавати Києву експрезидента і громадянина Михеїла Саакашвілі. Про це повідомила віцепрем’єрка Грузії Тея Цулукіані.

“Говорити про екстрадицію Саакашвілі – це юридична нісенітниця або нонсенс. Якщо ми говоримо про передачу Саакашвілі Україні, щоб він відсидів тюремний термін, який йому присудив грузинський суд, в Україні, то у нас немає ніякого бажання це робити. В цьому немає доцільності”, – сказала вона.

Цими вихідними президент України Володимир Зеленський заявив, що має намір домагатися повернення заарештованого в Грузії колишнього президента цієї країни Міхеїла Саакашвілі в Україну, оскільки у нього є українське громадянство. Про це він заявив на пресконференції в Трускавці.

“Я як президент України займаюся постійно тим, що повертаю громадян України різними можливостями, які у мене є, які мені надала влада. Пан Саакашвілі є громадянином України, тому його це теж стосується, і всі інституції, включаючи Міністерство закордонних справ і наші посольства, які працюють у Грузії, і на рівні посла (України в) Грузії, який працює в Україні, і на рівні розмов між нашими кабінетами міністрів, на рівні розмов прем’єрів, ми всі будемо цим займатися”, – сказав Зеленський.