Без бою! Назвали місто – ЗСУ беруть Донбас: окупанти захлинулися! Повне оточення, вороги на шматки!

Вже чимало експертів та аворитетних видань вказують на те, що наші захисники наближаються до деокупації Кремінної


Так, The New York Times вважає, оборона міста може стати наступним завданням росіян. З Кремінної у бік Торського постійно є тиск російських військ.

Про це в одному з інтерв’ю розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. Він зазначив, що росіяни атакують Торське у бік Лиману, підтягують сили з Сєвєродонецька.

“Вихід наших військ на Кремінну дасть можливість повністю зняти тиск з Торського у напрямку Лиману й далі почати виконувати певні дії на локації Лисичанськ – Сєвєродонецьк. Швидше всього, українські війська не виходитимуть напряму на Кремінну”, – сказав Світан.

Росіяни можуть відійти від Бахмута

За словами Світана, оптимальний варіант – це одразу виходити на Рубіжне. Він зазначив, що захисники взяли під контроль траси між Кремінною і Рубіжним. Саме ця агломерація, на думку експерта (Кремінна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ), буде одним з основних завдань ЗСУ незабаром.

“Погода там не впливає, оскільки є багато асфальтованих доріг. Деокупація повністю всієї агломерації дасть можливість зняти тиск попаснянського угруповання, яке атакує Бахмут. Тобто ми зайдемо в їхній тил, почнемо контролювати логістику. Тоді можна говорити про деокупацію Попасної. Це призведе до того, що росіяни відійдуть від Бахмута”, – розповів Світан.

Росіяни також укріплюються й готуються до наступу ЗСУ. За інформацією військового експерта, оперативно-тактичні дії, які застосовує наша армія, приблизно такі самі, як під час деокупації Лиману.

Тобто не заходити напряму в Лиман. Ми просто змусимо гарнізон Кремінної піти зі своїх позицій, якими б вони не були. Далі розбиратимемось з Рубіжним. Це оптимальний варіант. Боїв за Кремінну може не бути, – додав Світан.

За оцінками фахівців, на Донецькому напрямку зосереджено від 120 до 150 тисяч особового складу ЗС РФ. Зустрічати зиму, а зима на Донбасі — це все-таки суворе явище, у відкритому полі для росіян вельми проблематично”, — сказав військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Снєгирьов зазначив, що взяття Бахмута абсолютно не вирішує ситуацію зі встановленням контролю над територіями, які нині контролюють ЗСУ.

“Донецька область — це агломерація населених пунктів, коли один населений пункт фактично переходить в інший. Взяття Бахмута — це не більше ніж тактична перемога. Тим більше якщо врахувати, що після введення оперативних резервів ЗСУ навіть проблема зі взяттям Бахмута — це історична перспектива. ЗСУ вдалося поліпшити тактичні позиції, ба більше, члени ПВК “Вагнер” витіснені з міської межі. Зупинено просування окупантів і в районі Озарянівки та Курдюмівки. Так, їм вдалося форсувати штучну перешкоду, йдеться про канал Сіверський Донець — Донбас, ширина каналу до 15 метрів. Але подальше просування окупантів було призупинено успішним характером контратак з боку ЗСУ”, — каже військовий експерт.

За його даними, від початку так званого другого етапу “спецоперації” найуспішніше просування окупаційних військ на території Донецької області становить приблизно 5, максимум 7 км. Не більше 1 км на місяць, що катастрофічно мало.

“Тактика не змінилася. Йдеться про так звані флангові охоплення позицій ЗСУ. Бахмут — це дві дороги, які зараз контролюються ЗСУ: Бахмут — Костянтинівка, Бахмут — Сіверськ. Тому ні про яке оперативне оточення нашого угруповання не йдеться. Але, тим не менш, бойовики і російські окупанти намагаються встановити хоча б вогневий контроль над цими локаціями. Задіяти тактику, яку вони апробували на території окупованих районів Луганської області під час штурму Сєвєродонецька, Лисичанська та Попасної”, — підсумував Дмитро Снєгирьов.