Декілька хвилин тому! «Північний потік-2» несе загрозу для безпеки Європи. Протидію йому обговорили Україна та Польща.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів зустріч зі своїм польським колегою Збігнєвом Рау на полях Анталійського дипломатичного форуму. Дипломати обговорили будівництво російського газопроводу «Північний потік-2».

Як повідомили в прес-службі МЗС України, міністри підтвердили, що російський проект «Північний потік-2» несе загрозу для безпеки обох країн і Європи в цілому. Дипломати скоординували позиції щодо протидії його втіленню.

Кулеба також висловив подяку за незмінну підтримку Польщею курсу України на членство в ЄС і НАТО.

«Дмитро Кулеба обговорив із польським колегою подальші кроки, які Альянс може здійснити для прискорення євроатлантичної інтеграції України та зміцнення обороноздатності нашої держави», – йдеться в повідомленні.

Як відомо, Україна, Польща і країни Прибалтики роками намагалися перешкодити добудові та введенню в експлуатацію газопроводу, оскільки він зменшить транзит газу через ці країни.

У 2019 році США запровадили санкції проти компаній, що споруджують «Північний потік-2». Однак повністю зупинити добудову не вдалося, повідомляють UA NEWS.
17 травня 2021 року Федеральне відомство з морського судноплавства і гідрографії Німеччини (BSH) дозволило укладання труб газопроводу на ділянці довжиною 2 кілометри в німецькій економічній зоні, де немає загрози екології.
А 19 травня стало відомо, що США можуть відмовитися від санкцій проти компанії-оператора, що споруджує «Північний потік-2». Єдиним способом зупинити проект, завершений вже на 95%, є накладення санкцій на німецьких кінцевих споживачів газу. Однак адміністрація Джо Байдена не хоче псувати відносини з Німеччиною.

У Сенаті США різко відреагували на таке рішення. У заяві сенаторів вказано, що Білий дім віддає пріоритет німецьким і російським інтересам, а не інтересам США та їхніх союзників у Центральній, Східній і Північній Європі.
10 червня компанія Nord Stream 2 AG завершила роботи з укладання труб першої нитки газопроводу. Впродовж кількох місяців нею можуть пустити газ.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про намір особисто врегулювати усі суперечки зі США щодо «Північного потоку-2».
В МЗС України оголосили вимоги для запуску «Північного потоку-2». Київ вимагає гарантій безпекишляхом виведення російських військ зі своєї території.
У МЗС Росії заявили, що вимоги української сторони щодо запуску газопроводу, суперечать принципам ринкової економіки.

Нагадаємо, на полях Анталійського дипломатичного форуму Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів переговори з в.о. прем’єр-міністра, міністром закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокоєм.

Про це повідомили на сайті МЗС.
Ключовою темою розмови став розвиток формату Асоційованого Тріо України, Грузії та Молдови в рамках ініціативи ЄС “Східне партнерство”.
Міністри домовилися провести консультації, аби пришвидшити укладення угоди про взаємне визнання ID-карток задля спрощення руху між країнами. Вони також обговорили хід реалізації інфраструктурних проєктів.
Дмитро Кулеба висловив сподівання, що позачергові парламентські вибори у Молдові 11 липня пройдуть у відкритий, демократичний і конкурентний спосіб, без втручання з боку Росії.

А також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.