День пам’яті преподобного Іпатія Чудотворця: Що українцям варто зробити сьогодні, та чим може за це відплатити святий

Цей святий зцілював хворих та допомагав жінкам, передає

Корупція.Інфо.

Церква вшановує Іпатія Чудотворця 13 квітня

Святий Іпатій, пам'ять якого відзначається в цей день, був єпископом міста Гангри у Малій Азії. У 325 році він брав участь у Нікейському соборі, на якому були встановлені основні догмати християнства.

Популярне: "Оголошення війни Росії…": Турчинов приголомшив своєю заявою


 

Коли Іпатій повертався додому, на нього напали послідовники розкольників. Вони забили єпископа кілками та камінням і скинули в болото. Існує переказ, що серед нападників була жінка. Вона завдала мученику смертельний удар каменем, але одразу після цього втратила розум і цим же каменем стала бити себе. Згодом вона отримала зцілення на могилі святого, тіло якого жителі міста витягли з болота і поховали з усіма почестями. У його гробниці були виявлені багато див.

На Русі Іпатія шанували як святого, який вирішує таке питання як бездітність. Йому молилися про поповнення сімейства і про позбавлення від безпліддя; він також міг зупинити кровотечу у породіллі і примножити материнське молоко.

У Іпатія також просили про вигнання бісів і захисту від домовиків, які в цей день бешкетують.

Зазначимо, що українці 13 квітня відзначають день пам'яті преподобного Іпатія Печерського.

Свої чернечі подвиги преподобний Іпатій ніс у 14-му столітті в Київському Печерському монастирі. Як свідчить древнє лаврське рукописне сказання, видане архієпископом Модестом (Стрельбицьким), святий Іпатій доглядав за хворими в обителі. День і ніч перебував у пості і молитві.

Ще за життя праведник своїми молитвами зцілював хворих. Молитовно звертаються до преподобного Іпатія-цілителя і після його кончини. Мощі святого понині покояться у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.