Годину тому! Прямо з фронту – не допустити: питання життя і смерті! Знищити всіх негайно!

Російські окупанти не відмовляються від захоплення всього півдня України. Вони сподіваються на зменшення інтенсивності бойових дій взимку, щоб накопичити сили для нового наступу.

Про це розповів секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко на Youtube-каналі ТСН.

На запитання, чи можуть бойові дії на півдні стишитись у зимовий період, Костенко відповів:

“Я думаю, вони стишаться трохи порівняно з літом – з активною фазою, яка в нас була на початку літа, на кінець весни, коли все було дуже серйозно і противник мав перевагу. Зараз на багатьох ділянках ми маємо ініціативу щодо артилерійського вогню і взагалі проводимо активні дії”.

Водночас, полковник СБУ зазначив, що “стихання бойових дій не на нашу користь”.

“Ми не повинні цього допускати. Противник тільки й чекає, щоб притримати бойові дії, щоб можна було їх якось заморозити для підготовки особового складу, підготовки оборони і підготовки до наступу. Я впевнений, що він не відмовиться від подальшого захоплення півдня, і це тільки питання часу, коли він зможе підготувати резерви, тому він так тримається за правобережний плацдарм”, – пояснив він.

За словами Костенка, завдання ЗСУ – знищити противника, “як мінімум стати в оборону за Дніпром, вивільнити частину військ і спрямувати їх на звільнення Лівобережної України”.

Полковник СБУ Роман Костенко розповів, що окупанти у Херсонській області несуть великі втрати, але їм забороняють відступати, бо це завдасть удар по авторитету президента РФ Володимира Путіна.

Як зазначив Костенко, для Російської Федерації стратегічно південь України є більшим пріоритетом, ніж схід.

За його словами, на півдні війська РФ “дуже сильно потерпають від наших Збройних сил”.

“Наші Збройні сили на південному напрямку завдають їм ураження, у них кожного дня шалені втрати. Але політично Путін не відводить свої війська з правого берега, тому що розуміє, що це удар по його авторитету. За фактом – з усіх задекларованих цілей єдине обласне місто, яке змогли збройні сили окупантів захопити”, – розповів Костенко.

Як пояснив полковник СБУ, Путін розуміє, “який це буде по ньому удар”.

“Вони тримаються, ми чули, як їх мотивували в радіоефірі – тепер це ваша земля, маєте битися, як за нашу землю. Але відгуки були не досить мотивовані. Тому їх змушують триматися попри всі закони військової науки”, – додав він.

Також зазначимо, що російська армія застосовує проти України ракети С-300, призначені для повітряних цілей, оскільки запаси високоточних ракет в окупантів вичерпуються.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник на Youtube-каналі ТСН.

На запитання, чи справді у росіян залишилося небагато високоточних ракет, Черник відповів:

“Дійсно так. Якісні ракети підходять до своєї дефіцитної лінії. Знамениті “Кинжали”, “Калібри”, “Іскандери”, Х-101, П-800 “Онікс” насправді вичерпуються. Певний потенціал вони однозначно для себе залишать, і думаю, в якісь особливі моменти, як вони розуміють, ще ці удари будуть”.

Проте, за словами військового експерта, “є ще одна небезпечна ракета С-300, яка призначена для того, щоб збивати повітряні судна, але може працювати в режимі “земля-земля” десь до 100 км”.

Як пояснив Черник, в ближній зоні С-300 вкрай небезпечна і має дуже важку частину від 80 до 180 кг тротилу. Найгірше – ця бойова частина обкладена тисячами невеличких металевих кубиків, які після вибуху січуть усе навколо.

“Так от, цих ракет, за даними відкритих джерел, у них може бути до 5 тисяч одиниць. Це неймовірно багато. Плюс півтори тисячі пускових установок до них”, – зазначив він.

Експерт додав, що Україна пережила безпрецедентне “ракетне цунамі”:

“Майже 4 тисячі ракет по нашій території вони випустили. Найближчий історичний випадок – 2004 рік, 802 ракети “Томагавк” американці випустили по воєнній інфраструктурі Іраку. Нічого подібного на цю хвилину в світі немає. На мій погляд, видихати ще зарано. Наша ППО росте, але нагадаю – на 100% закрити небо неможливо”.