Годину тому! Санду влупила, це кінець – Зеленський в шоці, почалося. Олігархи в паніці. Прорвалися

Сьогодні, 16 грудня, в Кишиневі (Молдова) на масові протести вийшли фермери. Вони виступають проти проекту бюджету на 2021 рік. Молдавські проросійські олігархи тремтять.

Про це пише місцеве видання point.md.

Повідомляється, що близько 11:00 сотні аграріїв висунулися на тракторах до будівлі парламенту Молдови. Сьогодні він повинен у другому читанні прийняти законопроект про бюджет на наступний рік. Фермери просять депутатів не підтримувати урядовий проект і не допустити “подальшого руйнування сільського господарства”.

Відзначимо, що ще під час вчорашньої акції силовики оточили будівлю після того, як протестуючі намагалися прорватися в нього. Сьогодні аграрії на тракторах хотіли прорвати поліцейський кордон, акція супроводжується зіткненнями з силовиками.

Також повідомляється, що поліція застосувала сльозогінний газ. Про потерпілих поки невідомо. На мітингу були прихильники Санду.

Відзначимо, сам же обраний президент Молдови Майя Санду зажадала відставки чинного глави уряду країни Іона Кику. Якщо прем’єр не подасть у відставку в найближчі дні, то партія “Дія і солідарність” висуне вотум недовіри уряду.

Санду також додала, що парламент Молдови також потрібно розпустити.

“Якщо в найближчі дні не буде відставки уряду, то, швидше за все, колеги з фракції” Дія і солідарність “запропонують вотум недовіри Кабінету міністрів. Інші партії, особливо соціалісти, кажуть, що теж хочуть дострокових виборів, тому ми пропонуємо найпростіше рішення “, – сказала вона.

У свою чергу, через визнання Придністров’ям юрисдикції Кишинева в торгово-економічній сфері та розширення торговельних відносин з Європейським Союзом Росія частково втрачає вплив в окупованому Придністров’ї.

Про це в коментарі Guildhall заявив старший аналітик чеського аналітичного центру European Values ​​Давид Стулік.

«Відносно російської військової присутності в Придністров’ї і впливу РФ в цілому в регіоні важливо враховувати зміну міжнародного контексту. Після окупації Криму, активностей Кремля в Білорусі і ряду інших прецедентів Захід сприймає РФ як стратегічний виклик і в НАТО будуть намагатися обмежити вплив Росії в регіоні. Заяви Санду про необхідність виведення російських військ з Придністров’я добре корелюють з намірами НАТО з протидії Росії в регіоні. Також Санду (обраний президент Молдови Майя Санду – ред.) Може розраховувати на підтримку Байдена, люди в його адміністрації, які займатимуться східною Європою, добре усвідомлюють загрозу з боку Росії », – заявив він.

«Важливим фактором, зокрема для ЄС, є те, що Придністров’я вже сьогодні є частиною розширеної зони вільної торгівлі – приблизно третина торгівлі Придністров’я йде з ЄС і всі міжнародні торговельні операції вже оформлені через Кишинів. Фактично Придністров’ї вже втягнуто в правове поле ЄС і Молдови. Причин для військових дій ніяких немає і підстав для присутності військ РФ немає ніяких. Це аргумент, який варто використовувати уряду Молдови », – вважає експерт.

«Всупереч безальтернативній на сьогодні енергетичної залежності від РФ, боргу Придністров’я за газ, є прогрес. Фактично Росія частково і поступово втрачає вплив в Придністров’ї, його жителі отримують зарплату за рахунок того, що є європейський ринок – бізнес-контакти з Європою ростуть і з часом це може стати підставою для місцевих жителів подумати, де їм краще. Важливим елементом ослаблення енергетичної залежності є споруда газових інтерконекторів між Молдовою і Румунією. При наявності стратегії, інтеграції в європейське енергетичне законодавство в довгостроковій перспективі це може дати опцію для енергетичного маневру від Москви. Також необхідно розвивати альтернативні джерела електроенергії, але поки що енергетична залежність Молдови і Придністров’я залишається найпотужнішим інструментом впливу Кремля в регіоні », – підсумував Давид Стулік.

До слова, раніше Новообраний президент Молдови Майя Санду підтвердила, що прийняла пропозицію глави України Володимира Зеленського про те, щоб провести зустріч. Сторони обговорять головні питання взаємовідносин двох країн.

Санду підкреслила, що Додон завів Молдову в ізоляцію і тепер вона зробить все, щоб змінити подібний імідж. Вона зазначила, що на зустрічі з Зеленським буде обговорюватися відразу ряд питань, які потребують термінового вирішення. Санду вважає, що Україна погодиться на те, щоб створити коридор для виведення російських військ.