Куп’янськ відрізають! Екстрена новина – всі сили туди: захоплення міста? Операція почалась!

Протягом найближчих тижнів Куп’янський напрямок передової буде вважатися найбільш напруженою областю на фронті. Цю інформацію у своєму інтерв’ю для Politeka Online надав військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Олег Жданов.

“Там залишається важка ситуація, вони(загарбники – ред) продовжують намагатися атакувати, але ситуація стабільна, ми їх стримуємо. Зараз у них була перша спроба з льоту піти на Борову і потім піти на Куп’янськ – обидві не вийшли, ми вирівняли фронт практично до вихідного рубежу, але швидше за все вони намагатимуться відрізати Куп’янськ. Два удари, два напрями точніше, де вони можуть розпочати наступальні дії активні — це зі Сходу на Куп’янськ уздовж річки Оскол і трохи південніше вони можуть піти на Борову, використовуючи те угрупування військ, яке стоїть у Луганській області на Сватівсько-Кремінному рубежі, вони будуть намагатися відсікти цю частину з містом Куп’янськ у центрі від основних сил”, — заявив експерт.

На думку експерта, головним завданням Герасимова є відволікти ЗСУ, змусити їх переміщати резерви з центральної або західної частини фронту (наприклад, Запорізької області) на східний напрямок, включаючи Куп’янськ, з метою стабілізації ситуації.

“Ось тому я вважаю, що там буде найближчим часом дуже важко, і вони всіма силами намагатимуться там провести наступальну операцію”, – додав Олег Жданов.

Ворог намагається завадити українській армії зосередити свої сили в цьому напрямку. При цьому Харків та його округа мають важливе значення для Володимира Путіна.

Про це українському телеканалу розказповів військовий експерт, засновник БФ “Закриймо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко, зауваживши, що саме тому загарбники й концентрують свої найбільші сили у напрямку Куп’янська.

“Вони намагаються наступати. Наші Сили оборони, керівництво знає такі підходи й відповідно адекватно реагують щодо резервів як в озброєнні, техніці, боєприпасів та наших військовослужбовців”, – зауважив Романенко.

Росіяни 9 місяців готувалися до ведення літньо-осінньої кампанії та формували потужне угруповання на Сході України. Воно налічує близько 120 тисяч особового складу. Озброєння, одиниць бронетехніки – близько 2000, а також 500 артилерійських систем.

“Уже два тижні десь активно застосовують, може більше, для просування повільного. Але просування і проведення наступальних дій”, – сказав генерал-лейтенант у відставці.

Куп’янський напрямок – один із найближчих для окупантів по всьому Східному фронту. Там загарбники зосередили найбільш потужне угруповання, адже це їм зручно – ближче до російського кордону.

“Путін хоче перевести всю цю ситуацію з війною, оскільки не бачить перспектив воєнної “перемоги”, підштовхнути Україну до переговорів. На яких наполягати, щоби “легітимізувати” захоплені землі”, – сказав засновник БФ “Закриймо небо України”.

Зауважимо, Генштаб повідомляє, що На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах південно-східніше Вільшанів та східніше Петропавлівки Харківської області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Авдіївки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міст Мар’їнка та Красногорівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного Донецької області.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На тлі зниження бойового духу особового складу військових підрозділів окупаційних військ, командування ворога все частіше вдається до постановочних зйомок своїх успіхів. Так, в тимчасово окупованому населеному пункті Козачі Лагері Херсонської області відмічено підготовку до проведення зйомок російською знімальною групою пропагандистського відео за сюжетом “Знищення 150 військовослужбовців української диверсійно-розвідувальної групи у місцевому сільському будинку культури”. Однак, у даній будівлі, станом на 13 серпня цього року, перебуває особовий склад окупаційних військ у кількості до 25 військовослужбовців армії рф із числа колишніх ув’язнених.