Макрон пообіцяв їй! Тихановська вибухнула словами – тепер все буде по іншому. Політичні ув’язнені повинні

У вівторок, 29 вересня, який перебуває з візитом в Литві президент Франції Еммануель Макрон вранці зустрівся з лідером білоруської опозиції Світланою Тіхановською. 

Про це з посиланням на Світлану Тіхановську пише Delfi.

“Він пообіцяв нам зробити все, щоб допомогти в переговорах щодо розв’язання політичної кризи в нашій країні”, – сказала Тіхановська.

За словами лідера білоруської опозиції, окремо Макрон пообіцяв посприяти і звільнення політичних ув’язнених.

“Він сказав, що час дуже важливо, оскільки багато людей страждають від режиму, безліч людей знаходиться в тюрмах, і він зробить все, щоб допомогти, щоб всі політичні в’язні були відпущені”, – сказала Світлана Тіхановська.

Перед переговорами з лідером Франції в прес-службі Тіхановської повідомили, що основною темою розмови буде можливість організації переговорів на тему проведення нових виборів президента Білорусі і можливою медіації інших країн.

«Дуже важливо, що європейські країни не залишилися байдужими до того, що відбувається в Білорусі. Франція як одна з найстаріших демократій відмінно розуміє нас. Тому я збираюся нагадати пану Макрона про нашу головну мету – нових вільних і демократичних виборах, які повинні відбутися протягом цього року», – резюмувала Тіхановська.

Раніше Макрон заявив, що Лукашенко слід залишити посаду президента. Той у відповідь зазначив, що, слідуючи подібній логіці, Макрона також потрібно було скласти повноваження, коли на вулиці Парижа почали виходити «жовті жилети». Лукашенко також порадив президенту Франції приділяти менше уваги Тіхановській.

У Білорусі майже два місяці тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року.

Через два дні після виборів Тіхановском вимушено поїхала в Литву. 18 серпня її прихильники створили Координаційну раду опозиції з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Влада Білорусі вважають цей орган неконституційним.