Міжнародний скандал! У Зеленського “влупили” – Європа підтримала: Угорщина в шоці. Буде гірше

Міністр енергетики України Герман Галущенко озвучив європейському комісару з питань енергетики Кадрі Сімсон офіційну позицію Києва щодо контракту Угорщини і “Газпрому” про постачання газу в обхід України.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Сімсон вислухала Галущенка і нагадала йому про роль Єврокомісії в оцінці цього контракту відповідно до законодавства ЄС про безпеку поставок. Вона також підтвердила, що Єврокомісія вважає Україну надійною транзитною державою.

Співрозмовники також обговорили українські реформи, формування енергетичного і газового ринку, а також обмінялися думками про сприяння переходу України на чисту енергію і про стан програм з підвищення безпеки атомних електростанцій.

Галущенко і Сімсон узгодили позиції щодо синхронізації електромереж України та ЄС і затвердження дорожньої карти з конкретними кроками і контрольними показниками.

Нагадаємо, 27 вересня Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з російським концерном “Газпром” на постачання газу в обхід України. І вже кілька днів поспіль Україна та Угорщина обмінюються взаємними звинуваченнями через нову газову угоду Будапешта з Росією. В Угорщині наголошують, що не мали іншого виходу, як закуповувати російський газ в обхід України.

Як пояснив очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто у ПАРЄ, країни центральної Європи не мають інших варіантів, крім закупівлі газу в великих обсягах з Росії.

Міністр підкреслив, що Угорщина використовує газ так, як це роблять інші країни Європи. За його словами, враховуючи регіональну інфраструктурну реальність, іншого виходу, крім як закупівля газу в великих обсягах з Росії, немає.

«Оскільки газ повинен доставлятися по трубопроводу, а у вас немає трубопроводу в іншому напрямку, то ви й не зможете його звідти купити. Тому для жителів Центральної Європи, російський газ – варіант №1. І ми підписали газовий контракт на 15 років, і ми відкидаємо будь-які спроби зазіхнути на наш суверенітет», – додав він.

Угорець наголосив, що це суверенне право Будапешта підписувати контракти на поставку енергії, “з ким ми хочемо”.

«І атаки на країну тільки тому, що це гарантує, що будинки й квартири угорських громадян будуть опалюватися, а промисловість буде працювати – це неприйнятно», – підсумував Сійярто.

У цей же час Міністерство закордонних справ України ініціюювало перенесення засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

“Здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати 27 вересня 2021 року у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським концерном “Газпромом” на постачання газу в обхід України”, – ідеться в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві вважають це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремля та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року.

Угорщині і надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи, зазначають у МЗС.

“З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто”, – сказано в повідомленні.

У МЗС заявили, що 29-30 вересня у Будапешті мало відбутися п’яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн. Українська сторона ретельно готувалася до нього, небезпідставно розраховуючи, що цей захід стане черговим позитивним кроком у двосторонніх взаєминах.

“Сьогодні МЗС України ініціювало перенесення засідання Комісії на більш пізній термін, адже угорсько-російська газова угода матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки”, – сказано в повідомленні.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.