«Надзвичайний» Зорян Шкіряк – скандальна евакуація з Непалу

Зорян Шкіряк – голова Держслужби з надзвичайних ситуацій. Він, певно, обгрунтовано займає своє місце, адже настільки «надзвичайної ситуації» довкола чиновницької постаті за останній час не було.

На нього лягла відповідальність у організації та проведенні екстреної евакуації. Як відомо, після землетрусу в Непалі залишилося близько сотні громадян України, які потребували повернення додому. Операцію порятунку і вивезення команда Шкіряка проводила 12 днів. Чи то наврочили українцям, чи то головний надзвичайник країни вирішив затриматися в Непалі на спонтанний відпочинок, але літак весь час потерпав від несправності технічної бази. Протягом усієї довготривалої кабали з ремонтними роботами Іл-76, довкола особи Шкіряка в соцмережах здійняли ґвалт. Мовляв, його тільки за смертю посилати. Жарти не вщухали і набували чорного, саркастичного відтінку. Пізніше розбурхали тему щодо подруги голови Держслужби з надзвичайних ситуацій, яка також проявила ініціативу рятувати українців і перебувала у Непалі разом зі своїм обранцем. Соцмережі, жарти, як і землетрус, звичайно, зачіпили Шкіряка, але не надто зацікавили і обурили. Він заявив, що через брак часу «не збирався ніяк реагувати на от таку дурню».

Літак вже приземлився у столиці, катастрофа загалом позаду, але деякі питання надалі залишаються відкритими. Чому так довго, невже не можливо було зорганізуватися у коротші терміни? Хто буде відповідати за халатне ставлення до техніки? Чи усі дії Шкіряка були правомірні і чи покарають його?

Іл-76 – літак, наданий Міністерством Оборони, – попри несправності доставив близько 100 осіб на Батьківщину. Така собі «поїздка» обійшлася державі в 7 млн гривень. Чи не дуже дорогі «канікули» видалися Шкіряку?

У той час, коли керівництво відтягувало повернення додому, деякі українці поверталися в Україну власними силами та своїми коштами. Костянтин Стогній дотримується думки, що екіпаж спокійно міг скоротити своє перебування у Непалі на 5 днів, враховуючі усі технічні проблеми.

Фахівці запевняють, що вартість прямого рейсу безпосередньо в Катманду сягає 240 тисяч доларів. Держава виділила 6 млн гривень. Ще на мільйон потягнули витрати на розселення та проживання. Відчуваєте різницю?

Користуючись моментом, Зорян Шкіряк заручився підтримкою своєї бойової подруги Катерини Храмової і взяв її з собою. Летіла громадянська дружина голови МНС за рахунок держави. Навіть, якщо враховувати те, що Катерина – психолог-реаніматолог, фахівець з йоги, експерт у менталітеті жителів Тибету, виникають питання: «Чому саме вона? Чи не було кращих кандидатів на таку посаду?»

Шкіряк, у свою чергу заявляє (ніби це очевидно), що Храмову взяв у якості волонтера. Людина, яка знається на східних практиках, у місії не завадила б, на думку голови МНС.

Щодо самої евакуації, то теж виникають незрозумілі аспекти, але і тут Шкіряк знаходить відповіді.

Поганому танцюристу самі знаєте, що заважає, а от Шкіряку від самого початку план дій прийшовся не до вподоби. «Варіанти програми евакуації виявилися неправильними.» Після чого пан Зорян заявив, що нікого звинувачувати не буде, адже «це загальна відповідальність». Причини усіх проколів вбачає у недосвідченості, так як подібну рятувальну місію Україна організовувала вперше.

Як виявляється, Шкіряк «пропонував альтернативу ще у 27-28 числах квітня». Цей план був і дієвіший, і дешевший, і відпрацьованніший, але щось завадило… Відсутність єдиного керівного центру стала перепоною. Узгодженності дій між Мінобороною та надзвичайниками не було.

За покаянням настає час розплати. Аваков забов’язується покарати винних у затримці евакуації. Щодо Шкіряка, то міністр внутрішніх справ готовий розглянути усі скарги та подивитися на реальну картину, а вже потім висунути вердикт. Винуватців у несправності літака Аваков вбачає у Міністерстві Оборони, яке постачало технічну базу.

Відповідати за свої дії надзвичайник готовий. У відставку Зорян Шкіряк поки не збирається, а всі чутки спростовує. Реагувати на необгрунтовані заяви сторонніх людей відмовляється, вбачаючи у цьому непотрібність.

Нам залишається і надалі спостерігати за головою Держслужби з надзвичайних ситуацій та слідкувати за новинами довкола рятівної місії у Непалі.

 

 

 

Автор: Валентина Рущак