Наступ таки буде? Зеленський шокував: таємний план Лукашенка – задумав немислиме, ЗСУ напоготові!

І розвідка, і журналісти фіксують збільшення кількості військових, але бажання воювати в білорусів немає.


Президент України Володимир Зеленський заявив, що сенсу у наступі на територію нашої держави у білорусів немає, а бажання в суспільстві — “точно немає”.

Таким твердженням український лідер відреагував на запитання щодо можливого нового наступу з Білорусі під час пресконференції із представниками ЗМІ у середу, 16 листопада. 

Зеленський зауважив, що після ракетних ударів, яких завдають війська РФ з території країни-сателіта, жодних контактів з міноборони Білорусі немає. 

“У нас якось була розмова з самого початку, коли вони передавали сигнали щодо зустрічей. Після цього — контактів немає”, – повідомив він.

За словами глави держави, і журналісти, і українська розвідка фіксують збільшення кількості військових на території Білорусі, але на сьогодні реальної загрози їхнього наступу не існує.

“Ми вважаємо, що на сьогодні у білорусів немає сенсу в наступі на територію нашої держави. А бажання суспільства — точно немає”, – резюмував він.

Зеленський додав, що частина роботи української влади полягає саме в тому, щоб “когось в чомусь переконувати і не відкривати багато фронтів для нашої держави”.

Своєю чергою радник ОП Олексій Арестович переконаний, що Безпосередньої небезпеки наземних дій з Білорусі зараз немає.

Білоруська армія не готова і не бажає, російське керівництво бажає, але не готове.

Близько десяти тисяч російських військовослужбовців зараз в Білорусі і це не єдине угруповання, а солянка з різних підрозділів з різними завданнями, частина взагалі вирішує проблеми тилового та інфраструктурного забезпечення.

Для того, щоб небезпека стала значущою, кількість наземних військ ЗС РФ в Білорусі має набути вагу в 20-25 тисяч в/з мінімум, зведених (!) в ударне угруповання.

До цього ще дуже далеко, якщо це взагалі в планах.

Поки все виглядає так, що основне завдання білоруського угруповання російських військ – це створювати загрозу без вторгнення, для того, щоб ми не могли зняти війська з захисту півночі на інші напрямки.

Що можливо? Удари іранськими БПЛА, ОТРК типу “Іскандер” і російської авіації з повітряного простору Білорусі.

Водночас журналіст Кирило Сазонов зазначає, що Втеча з Херсона на російську внутрішню кухню вплинула набагато сильніше, ніж багато хто очікував. Так що сценарій, про який я пишу, теоретично можуть згорнути. Але поки все йде, як вони планували. Тому що не бачать варіантів схилити Київ до поступок в процесі переговорів.

Захід з Білорусі буде. Підготовка йде, техніку та особовий склад в РБ перекидають не тільки з Росії, але і з Херсонського напрямку. Навіть із Запорізького, хоча і чекають там нашого контрнаступу. З завтрашнього дня (15 листопада) до 5 грудня до Білорусі повинні перекинути до 90 тисяч бійців. Таємно, в об’їзд міст, як завгодно.

Але зробити це зовсім приховано неможливо, я думаю. І підпілля в РБ, яке щільно працює з нашою розвідкою, швидко все це висвітить. Всього розраховують зібрати, як і планували, орієнтовно 150 тисяч особового складу. Але регулярів там буде 60 тисяч. Решта – чмобики і армія Білорусі, яка з досвіду і підготовки дорівнює чмобикам.

Ключове питання – коли. До 5 грудня заведуть основну масу, постійно їх тримати під дахами і годувати – та ще навантаження на інфраструктуру. Доукомплектування, формування та поточні питання – максимум 10 днів. Це теж з їхньої програми.

Так що з 15 грудня можуть поперти до нас. Наші аналітики припускають, що трохи пізніше. Враховуючи любов сусідів псувати свята – на католицьке Різдво чи Новий рік. Подивимося. Якщо коротко без місць дислокації, маршрутів та інших деталей на 10 сторінок – у мене все.

До питання про нашу готовність. Друзі, якщо наша розвідка дозволяє мені це публікувати, а я щоразу питаю дозвіл, розумієте рівень інформованості Генштабу? Всі прекрасно все знають. Всі готові.

Деякі військові нявкають від нетерпіння. Не дарма їх котиками називають. Ну а в Мінську дуже нервують. Побоюються, що наші відіб’ють їх наступ і поженуть не до кордонів України, а далі. Але ця тема вже поза моєю компетенцією…