Навіть не мрійте! Експерти розповіли, що буде з тарифами на газ вже взимку. Прогноз лякає!

Фахівці впевнені, що держава не продаватиме паливо за низькою ціною

Очікувати зниження тарифів на газ українцям не варто, незалежно від того, чи буде підписано новий газовий договір з Росією,чи ні.

Як вважає директор спецпроектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев, тарифи не впадуть навіть у тому випадку, якщо Україна погодиться купувати російський газ “зі знижкою”.

“Нафтогаз” закупив влітку газ по 180 доларів за 1000 куб. м, а зараз, як благодіяння, продає населенню по 280 доларів за 1000 куб. м. При цьому стверджує, що ринкова ціна газу після Нового року становитиме 10 751 грн за 1000 куб. м”, – говорить Рябцев.

“Держава продасть весь куплений задешево газ за нинішніми досить високими цінами, заробить грошей для виплати субсідіантам”, – додає аналітик Альтернативного експертного уряду Валентин Землянський.

Президент Украналітцентру Олександр Охрименко також упевнений, що ціна газу в кращому випадку не зміниться, а якщо договір про транзит не буде підписаний, то збільшиться до 13-14 грн/куб. м.

Втім, як запевнив напередодні прем’єр-міністр Олексій Гончарук, українцям не варто боятися зростання ринкової ціни газ. За його словами, Кабінет міністрів схвалив спеціальну програму “Гарантована ціна на газ”. Ця програма дозволить купувати газ по 8 грн/куб. м навіть у разі зупинки транзиту. Участь у програмі – добровільна.